Home » Știință » O dietă vegetariană poate provoca modificări genetice pe termen lung – FOTO

O dietă vegetariană poate provoca modificări genetice pe termen lung – FOTO

Publicat: 02.04.2016
Cercetătorii au descoperit dovezi ale variaţiei genetice în randul oamenilor cu o dietă bazată pe plante.

Această variaţie pare să se fi dezvoltat la sute de generaţii, permiţând populaţiei vegetariene să proceseze mai eficient acizii omega-3 şi acizii graşi omega-6 şi să-i transforme în compuşi care ajută la dezvoltarea creierului.

O echipă de cerectători de la  Universitatea Cornell a găsit o altă variaţie genetică: populaţia inuită din Groenlanda, a cărei dietă se bazează în principal pe fructe de mare, nu a avut aceleaşi structuri de ADN ca la comunităţi similare care au fost în mare parte vegetariene.

„Este posibil ca în istoria evoluţiei umane, atunci când oamenii migrau spre diferite medii, ei să adopte o dietă bazată pe plante sau pe produse marine, în funcţie de perioada de timp”, a declarat membrul echipei, Kaixiong Ye.

Studiul se bazează pe un eşantion de 234 de indieni, preponderent vegetarieni, şi 311 de participanţi din SUA. Alela de vegetarieni a fost găsită la 68 la sută dintre indieni şi doar la 18 la sută din americani.

Echipa a folosit, de asemenea, datele colectate de la Proiectul genomului 1000 (care a acoperit mai mult de câteva mii de persoane) şi a constatat că aceeaşi alela a fost prezentă în 70 % dintre oameni din Asia de Sud, 53 % dintre africani, 29 % dintre asiaticii din Est şi la 17 % dintre europeni.

În toate cazurile, variaţia genetică este mai frecventă în zonele în care dieta vegetariană a fost tradiţional preferată.

„Nord-europenii au o lungă istorie de consum a laptelui şi au absorbit destule produse din lapte pentru a-şi adapta metabolismul la acizii graşi cu catenă lungă, astfel încât acestea nu trebuie să crească capacitatea de a sintetiza acei acizi graşi din precursori”, a declarat Ye.

Potrivil lui Ye, o aplicare a studiului lor va putea fi folosirea acestor informaţii genomice pentru a încerca să modeleze dieta potrivită cu genomul nostru, care este numită nutriţie personalizată.

„Modificări în dietă în ce priveşte echilibrul de omega-6 şi omega-3 poate contribui la creşterea bolilor cronice observate în unele ţări în curs de dezvoltare”, a declarat Tom Brenna, unul dintre cercetatori.

Brena a venit cu un mesajul pentru vegetarieni şi anume să folosească uleiuri vegetale, în care e redus acidul linoleic omega-6, recomandându-le uleiul de măsline.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase