Home » Știință » Super-bacteria pe care n-o ucide niciun antibiotic

Super-bacteria pe care n-o ucide niciun antibiotic

Publicat: 27.05.2016
Prima bacterie rezistentă la orice fel de antibiotic a fost descoperită în Statele Unite ale Americii.

Este vorba despre o formă rară de E coli. Aceasta a fost descoperită în urina unei femei de 49 de ani din Pennsylvania, această situaţie fiind deja preluată de Departamentul de Apărare a Ţării din Statele Unite, potrivit CNN. Această situaţie este asociată cu rezistenţa la antibiotice, un fenomen care a luat amploare în ultimii ani la nivel global şi care riscă să aducă omenirea în faţa imposibilităţii de a lupta impotriva infecţiilor, scrie Gândul.

Cazul a fost făcut public de Tom Frieden, directorul Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor din Statele Unite ale Americii. Acesta a explicat că în urina unei femei de 49 de ani din Pennsylvania a fost descoperită o formă rară de E coli care nu cedează în faţa niciunui antibiotic. Bacteria nu a dispărut nici după ce medicii au folosit Colistin, un antibiotic pe care cadrele medicale îl folosesc doar în situaţiile de maximă urgenţă. 

Femeia a mers la o clinică din Pennsylvania, unde medicul care i-a făcut investigaţiile a descoperit bacteria în urina ei. Nu se ştie de unde a luat femeia această infecţie, având în vedere că nu a călătorit în afara Statelor Unite în ultimele cinci luni. 

Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor alături de Departamentul de Sănătate al statului Pennsylvania s-au mobilizat imediat şi au început investigaţiile în ceea ce priveşte acest caz. Principala sarcină este aceea de a vedea dacă nu cumva bacteria s-a răspândit deja şi există şi alţi purtători ai acesteia. 

Potrivit experţilor, infecţia poate duce la moartea celor care contractează bacteria. 

Colistinul este cel mai puternic antibiotic folosit în tratarea infecţiilor. Totuşi, ultima versiune a acestuia a dat greş. La finalul anului 2015, în China, microbiologii au descoperit o bacterie cu o genă care îi conferea rezistenţa la colistin şi care se putea transmite cu uşurinţă de la o bacterie la alta. De atunci, acest tip de bacterie a fost descoperit şi în Europa şi în Canada. Acum, această superbacterie a ajuns şi în Statele Unite. 

Medicul Tom Frieden a avertizat că, deşi acesta este primul caz întâlnit în Statele Unite, ţara trebuie să se aştepte la o răspândire a acesteia în viitor. Frieden militează pentru stoparea utilizării în exces a antibioticelor, dar cere oamenilor de ştiinţă să găsească noi formule pentru medicamente, având în vedere că doar în Statele Unite, an de an, cel puţin 2 milioane de oameni se confruntă cu infecţii care nu cedează tratamentului cu antibiotice. Dintre aceştia, cel puţin 23.000 mor ca urmare a dezvoltării infecţiei.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase