Home » Știință » Unul dintre cele mai mari mistere din Univers, în sfârşit descifrat

Unul dintre cele mai mari mistere din Univers, în sfârşit descifrat

Unul dintre cele mai mari mistere din Univers, în sfârşit descifrat
Publicat: 29.06.2016
Fizicienii americani susţin că este posibil să fi descoperit, din greşeală, materie întunecată.

Conform unei noi ipoteze, materia neagră ar fi de fapt găuri negre care înconjoară galaxiile şi care se întind sub formă de filamente în întreg spaţiul intergalactic. Fizicienii de la Universitatea John Hopkins (Baltimore, SUA) susţin că teoria pe care au emis-o se bazează pe faptul că găurile negre detectate cu ajutorul sistemului LIGO au exact masele necesare pentru a fi obiectele cosmice ce ar ajuta la explicarea materiei întunecate. 

,,Nu susţinem că aceste găuri negre sunt, de fapt, materie întunecată. Nu avem încredere că acest lucru ar fi adevărat. Este doar un argument plauzibil”, susţine cercetătorul Marc Kamionkowski, unul dintre autorii teoriei. 

În luna septembrie a anului trecut, telescoapele LIGO au detectat două găuri negre (cu mase de 30 de ori mai mari faţă de cea a Soarelui) fuzionând într-un obiect cosmic având o masă de aproximativ 60 de ori mai mare faţă de cea a astrului solar. În mod normal, găurile negre se formează din stele masive ce nu au mase mai mari de 15 ori faţă de cea a Soarelui. Prin urmare, obiectele detectate de la nivelul Observatorului Interferometru Laser de Unde Gravitaţionale s-ar fi putut forma din stele cu dimensiuni mari, asemănătoare celor mai vechi corpuri cereşti descoperite până acum. 

De asemenea, cercetătorii din Baltimore au realizat o serie de simulări numerice. Experimentele au relevat faptul că obiectele studiate s-ar putea găsi într-un număr foarte mare.

,,Dacă ai observat evenimente în care au fost implicate obiecte cu mase de 30 de ori mai mare faţă de cea a Soarelui, atunci trebuie să oferi o explicaţie. Descoperirea undelor gravitaţionale ar putea avea legătură cu materia neagră. Există un potenţial imens”, a adăugat Marc Kamionkowski. 

Pentru a fi considerată valabilă, ipoteza formulată de oamenii de ştiinţă americani trebuie mai întâi demonstrată şi verificată. Dacă, într-adevăr, teoria se va dovedi a fi validă, ea ar putea fi folosită pentru a soluţiona unul dintre cele mai mari mistere din astronomie: dovedirea existenţei materiei întunecate. 

Sursa: iflscience.com

Vă mai recomandăm şi: Dispariţia dinozaurilor ar fi putut fi cauzată de materia întunecată din Univers. ”Ar avea implicaţii uluitoare”

                                         Prima imagine cu materia întunecată din Univers? Fizicienii nu au o explicaţie pentru ce au văzut în centrul galaxiei noastre

                                                O descoperire făcută de astrofizicienii americani arată că Universul se va SFÂRŞI mult mai devreme

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase