Home » Știință » Cât de periculos este săpunul antibacterian pe care îl folosesc foarte mulţi oameni: substanţa extrem de toxică din compoziţia sa

Cât de periculos este săpunul antibacterian pe care îl folosesc foarte mulţi oameni: substanţa extrem de toxică din compoziţia sa

Cât de periculos este săpunul antibacterian pe care îl folosesc foarte mulţi oameni: substanţa extrem de toxică din compoziţia sa
Publicat: 31.08.2017
În ultimii ani, frecvenţa dezbaterilor în jurul lucrurilor toxice, care se regăsesc în căminul fiecăruia dintre noi, a crescut.

Deşi educaţia dobândită, când vine vorba de consum, ar trebui să ne determine să fim mult mai atenţi când achiziţionăm un produs, se pare că tindem să neglijăm anumite aspecte esenţiale, ale căror efecte se văd pe termen lung, scrie Gândul.

Cu toate că, în ultimii 25 de ani, au fost publicate sute de studii care arată riscurile la care ne supunem organismul, în orice moment, precum şi necesitatea modificării legislaţiei, în anumite sectoare de consum, rămân multe lucruri asupra cărora trebuie reflectat. Ceea ce ştim cu siguranţă este că anumite substanţe sunt mult mai periculoase decât ne-am aştepta şi foarte accesibile. Din fericire, există alternative care poate fi procurate uşor.

1. Săpunul antibacterian

Triclosanul, biocidul folosit în industria cosmetică/medicală, care se regăseşte implicit în săpunul antibacterian, pasta de dinţi sau alte produse asemănătoare poate perturba funcţionarea tiroidei şi nivelurile hormonale. În plus, mulţi experţi din sănătate consideră că utilizarea excesivă a produselor bogate în aceste chimicale încurajează, de fapt, apariţia şi dezvoltarea bacteriilor rezistente la tratamentul actibacterian. O alternativă, în acest sens, poate fi săpunul obişnuit.

2. Tigăile de teflon

Fumul toxic eliminat de tigăile de teflon, în urma încălzirii la temperaturi extrem de înalte, poate omorî o pasăre în doar câteva secunde şi poate conduce la apariţia răcelii, în cazul oamenilor. Chimicalele care se regăsesc în materialul din care este confecţionat acest tip de tigaie sau oricare alt obiect de gătit rezistă pentru o perioadă îndelungată şi poate conduce la: infertilitate, nivel ridicat al colesterolului, inflamarea ficatului şi slăbirea sistemului imunitar. Prin urmare, o alternativă ar putea fi conferită de acele instrumente care nu sunt confecţionate din teflon. Deşi sunt mai dificil de curăţat, sunt mult mai benefice pentru sănătate.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase