Home » Știință » Experţii au creat primul ‘embrion’ artificial în laborator. Este considerată o PREMIERĂ în lumea ştiinţifică

Experţii au creat primul ‘embrion’ artificial în laborator. Este considerată o PREMIERĂ în lumea ştiinţifică

Publicat: 05.03.2017
Cercetătorii au creat un embrion al unui şoarece funcţional în laborator utilizând doar celule stem. Descoperirea este considerată o premieră care ar putea oferi informaţii despre primele etape ale vieţii.

Pentru crearea unui embrion în mod natural ar fi necesar un spermatozoid şi un ovul, care ulterior ar trebui implantate în uter, notează Mail Online. 

Celulele stem embrionice nu capătă forma cilindrică a unui embrion singure, fiind necesară intervenţia altor celule din corpul uman care nu sunt prezente în laborator. Pentru a realiza acest proces, cercetătorii au utilizat două tipuri diferite de celule stem. Al doilea tip de celule, denumite celule trofoblast, crează placenta din jurul unui embrion normal.” 

Cercetarea realizată de Sarah Harrison şi Magdalena Zernicka-Goetz din cadrul Universităţii Cambridge  este considerat ,,o operă de artă” de către ceilalţi cercetători. Zernicka-Goetz susţină că un rol cheie în descoperirea este reprezentat  de celula ,,extra-embrională,” ce a acţionat ca un suport. ,,Celulele embrionale cât şi cele extra-embrionale încep să colaboreze pentru formarea unei structuri care arată şi se comportă precum un embrion,” spune ea. 

,,Ştiam că diferitele tipuri de celule stem interacţionează, acesta fiind un proces important în dezvoltarea embrionului, dar munca noastră dovedeşte că celulele reuşesc să se ghideze între ele pentru ca fiecare să fie amplasată în poziţia cuvenită,” adaugă ea. 

Cercetătorii vor putea studia, în viitor,  primele etape ale vieţii fără a utiliza embrioni reali.  

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

A fost descoperit cel mai vechi embrion de dinozaur

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase