Home » Știință » Medicii au descoperit un nou element care reduce riscul apariţiei cancerului

Medicii au descoperit un nou element care reduce riscul apariţiei cancerului

Medicii au descoperit un nou element care reduce riscul apariţiei cancerului
Publicat: 12.05.2017
Conform unui nou studiu, condiţia generală cardio-respiratorie a unei persoane este asociată cu riscul apariţiei polipilor precancerigieni în colon şi care netrataţi duc la cancerul la colon.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu o capacitate cardio-respiratorie mai precară au riscuri mai mari de apariţie a polipilor, informează Live Science.

Doctorii ştiau anterior că lipsa de activitate fizică este asociată cu un risc crescut de cancer la colon, după cum precizează autorul studiului de faţă, Vikneswaren Namasivayam, un medic al Spitalului General din Singapore.

Aşadar, noul studiu a avut în vedere măsurarea capacităţii cardio-respiratorie, pentru că aceasta reprezintă un concept diferit faţă de activitatea fizică. „Atunci când oamenii vorbesc de activitate fizică, se referă la un comportament şi nu la o măsurătoare biologică, pe când condiţia cardio-respiratorie poate fi măsurată în mod obiectiv”, precizează medicul.

De asemenea, trăsătura aceasta nu este asociată numai cu activitatea fizică, ci şi cu vârsta, sexul, alimentaţia şi alţi factori, astfel putând oferi imagini mult mai elaborate ale sănătăţii şi predispoziţiei la apariţia cancerului.

Studiul a inclus 36 de adulţi cuprinşi între vârstele 45 şi 70. Dintre aceştia, 20 aveau polipi precanceroşi şi 16 erau sănătoşi.

Pentru a determina nivelul capacităţii cardio-respiratorie a fiecărui individ, cercetătorii au folosit VO2 max, care este o unitate de măsură pentru nivelul de oxigen din corp care este folosit pentru a alimenta celulele. În experiment, subiecţii au fost instruiţi să folosească biciclete staţionare până la epuizare.

Cu cât acest nivel este mai ridicat, cu atât capacitatea cardio-respiratorie este mai mare. Cei cu capacitate mai mică au fost persoanele care aveau polipii precanceroşi.

Este nevoie însă de un studiu mai mare, care să cuprindă mai mulţi indivizi din mai multe categorii de vârstă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Pantofii inteligenţi care înlocuiesc mai multe dispozitive de fitness

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase