Home » Știință » Simţul olfactiv al oamenilor este la fel de dezvoltat precum cel al câinilor

Simţul olfactiv al oamenilor este la fel de dezvoltat precum cel al câinilor

Publicat: 16.05.2017
Simţul mirosului oamenilor este asemănător cu cel al câinilor susţine John McGann, profesor neurolog din cadrul Universităţii Rutgers (New Jersey, SUA).

Având aproximativ 400 de receptori olfactivi, nasul uman poate concura lejer cu cel al căinelui, informează Popular Science. 

Antropologul Paul Broca este cel care a afirmat în secolul XIX că simţul olfactiv uman este precar. Acesta a analizat macanismul mirosului şi a descoperit că bulbul olfactiv din creierul uman este mult mai mic în comparaţie cu întreaga structură cerebrală. În urma analizelor, acesta a concluzionat că omul nu posedă abilităţi olfactive dezvoltate. 

În 1924, Charles Herrick scria în cartea ,,Neurological Foundations of Animal Behavior” faptul că ,,organele olfactive ale oamenilor sunt reduse faţă de cele ale animalelor”. Chiar şi Freud a afirmat că simţul olfactiv al oamenilor ,,este de obicei atrofiat”.

Conform unui studiu recent, deşi bulbul olfactiv al oamenilor este mai mic decât creierul, este diferit faţă de cel al altor mamifere. În timp ce câinele poate detecta cu precizie urmele de urină de pe un copac, omul poate detecta mai uşor notele complexe dintr-un pahar cu vin. Un alt factor important şi real este cel al gustului resimţit după ce mirosim un anumit preparat. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase