Home » Știință » Creşterea nivelului mării va duce la inundaţii catastrofale în anumite zone

Creşterea nivelului mării va duce la inundaţii catastrofale în anumite zone

Creşterea nivelului mării va duce la inundaţii catastrofale în anumite zone
Publicat: 12.06.2017
Creşterea în nivel a mării în următorii 50-100 de ani va conduce la inundaţii moderate în zone care sunt deja predispuse la inundaţii şi la inundaţii majore în zone unde astfel de evenimente sunt rare.

Studiul efectuat de cercetătorii de la universităţile Princeton şi Rutgers indică faptul că de-a lungul coastei sud-estice a Statelor Unite, unde inundaţiile sunt frecvente din cauza uraganelor, oraşe precum Charleston şi Carolina de Sud vor avea parte de o creştere a inundaţiilor moderate. Totuşi, în zone care în mod normal nu sunt predispuse inundaţiilor, precum Seattle, numărul de inundaţii cu potenţial de distrugere însemnat vor creşte semnificativ, notează Science Daily.

Studiul a fost publicat pe 7 iunie în jurnalul Environmental Research Letters şi a avut în vedere cum nivelul crescut al apei cauzat de încălzirea globală poate amplifica inundaţiile zonelor de coastă în următorii 50-100 de ani, care deja costă municipalităţile de-a lungul coastei estice şi din golf 27 de miliarde de dolari anual.

Michael Oppenheimer, unul dintre cercetători, a precizat că „pentru a lua aceste decizii (de protejare împotriva inundaţiilor), guvernele locale au nevoie de o înţelegere a frecvenţei cu care aceste inundaţii extreme apar. Un element cheie este acurateţea datelor, iar acesta a fost obiectivul principal al studiului”.

Cercetătorii au calculat „factorul amplificator” – cantitatea de creştere a apei care duce la creşterea numărului de inundaţii. Maya Buchanan, autorul principal al studiului, a precizat că „se crede că nivelul mării creşte lent şi treptat, dar chiar şi o creştere mică a nivelului mării poate amplifica inundaţiile în mod semnificativ”.

De asemenea, s-a constatat că atât numărul, cât şi intensitatea acestor inundaţii, nu sunt direct proporţionale cu istoria inundaţiilor de până acum. Spre exemplu, în Seattle vor fi de 273 de ori mai multe inundaţii severe în 2050 decât sunt acum.

Studiul a combinat date istorice ale înălţimii inundaţiilor cu estimările schimbărilor nivelului mării măsurate într-un studiu anterior de Robert Kopp, co-autor al acestui studiu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Efectele IMENSE ale încălzirii globale: curenţii oceanici s-ar putea opri, iar Emisfera de Nord ar putea intra într-o nouă Eră Glaciară

Rinocerii si elefantii Indiei sunt periclitati de inundatii si braconieri

Uluru, celebra stâncă din deşertul Australiei, a devenit o cascadă imensă

Parisul sub ape. Cum au afectat inundaţiile tablourile de la Luvru – VIDEO

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase