Home » Știință » Pierderea mirosului poate prezice riscul de apariţie a unei boli a secolului. Avertismentul specialiştilor

Pierderea mirosului poate prezice riscul de apariţie a unei boli a secolului. Avertismentul specialiştilor

Pierderea mirosului poate prezice riscul de apariţie a unei boli a secolului. Avertismentul specialiştilor
Publicat: 10.10.2017
A fost descoperit testul de miros extrem de simplu care poate prezice demenţa cu cinci ani înainte de declanşarea bolii.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, fiind condus de profesorul Jayant Pinto şi s-a folosit de datele adunate de la aproximativ 3.000 de adulţi, cu vârste cuprinse între 57 şi 85 de ani, scrie Gândul

În urma cercetării, specialiştii au ajuns la concluzia că cei care nu au putut identifica un număr de cinci mirosuri la care au fost expuşi sufereau de demenţă. 

Oamenii de ştiinţă au descoperit că 1% dintre cei care au luat parte la teste nu puteau identifica niciun miros, 2% puteau identifica unul singur, iar 5% puteau numi două mirosuri. 

Persoanele testate au fost retestate cinci ani mai târziu şi 8 din 10 dintre cei care puteau identifica unul sau două mirosuri dezvoltaseră deja demenţa. 

„Aceste rezultate arată că simţul mirosului este strâns conectat cu funcţiile creierului şi cu sănătatea. Credem că atât mirosul, cât şi funcţiile senzoriale lărgite pot fi un semnal precoce al riscului ridicat de apariţie a demenţei în cazul anumitor persoane”, a explicat profesorul Pinto. 

Astfel, cercetarea americanilor arată cât de important este mirosul pentru identificarea problemelor de sănătate, în special pentru cele legate de sănătatea creierului. Specialiştii îi avertizează pe oameni ca, atunci când identifică modificări de durată în ceea ce priveşte capacitatea lor de miros, să se prezinte de urgenţă la medic. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase