Home » Știință » Un stereotip binecunoscut despre femei, confirmat acum de neuroştinţă. Acestea sunt mai amabile şi mai darnice decât bărbaţii. Care este motivul?

Un stereotip binecunoscut despre femei, confirmat acum de neuroştinţă. Acestea sunt mai amabile şi mai darnice decât bărbaţii. Care este motivul?

Un stereotip binecunoscut despre femei, confirmat acum de neuroştinţă. Acestea sunt mai amabile şi mai darnice decât bărbaţii. Care este motivul?
Publicat: 16.10.2017
Specialiştii susţin că sistemul de recompensare din creierul femeilor este legat de comportamentul ''prosocial''. Descoperirea stă la baza unui stereotip propus de Charles Darwin privind modul în care dispoziţia mentală a femeilor diferă de cea a bărbaţilor.

”Era cunoscut faptul că femeile şi bărbaţii se comportă diferit, însă nu se cunoştea mecanismul,” a declarat Philippe Tobler, profesor în neuroeconomie şi neuroştiinţă socială din cadrul Universităţii din Zurich. 

Echipa de specialişti susţine că nu este clar dacă diferenţa de gen descoperită în sistemul de recompensare a creierului este ”înnăscută” sau se dezvoltă în urma presiunii sociale, relatează The Guardian. Dar, conform studiului, femeile secretă mai multe chimicale asociate recompensei decât bărbaţii atunci când sunt generoase. ”Este cunoscut faptul că femeile primesc alte reacţii decât bărbaţii atunci când sunt prosociale,” afirmă Tobler. ”Este posibil ca difereţele descoperite în cadrul studiului să fie doar culturale, însă nu ştim cu siguranţă acest lucru,” adaugă el. 

Tobler, împreună cu colegii săi din Germania, Elveţia şi Olanda au realizat 2 studii pentru analizarea dopaminei, (un neurotransmiţător care joacă un rol important în sistemul de recompensare a creierului) şi modul în care aceasta influenţează diferitele comportamente sociale ale femeilor şi bărbaţilor.  

În cadrul primului studiu, un grup de 56 de bărbaţi şi femei au fost direcţionaţi aleatoriu către două grupuri. Unui grup i-a fost administrat un medicament placebo, iar altuia amilsulpridă (medicament care blochează acţiunea dopaminei din creier). Nici cercetătorii şi nici  subiecţii nu au ştiut cărui grup îi este atribuit fiecare tip de pastile. 

Participanţilor le-a fost prezentată o situaţie ipotetică, în care fie puteau păstra pentru ei o sumă de bani sau o puteau împărţi cu o altă persoană, fie cineva apropiat, fie cu un străin. După completarea sarcinii, experimentul a fost repetat cu participanţii care au luat a doua pastilă. 

Conform rezultatelor, atunci când au luat pastila placebo, 51% dintre femei au declarat că vor împărţi banii, în timp ce bărbaţii au aceptat acelaşi lucru în proporţie de 40%. Dar după administrarea amilsulpridei, bărbaţii au acceptat să împartă banii în proporţie de 45% în timp ce femeile în proporţie de 44%. 

În cadrul studiului secundar, specialiştii au analizat informaţiile a 40 de bărbaţi şi femei care au fost supuşi tomografiilor. Aceştia au analizat în mare parte activitatea regiunii de procesare a valorii care se bazează pe secretarea dopaminei. Echipa a descoperit că atunci când persoanele i-au decizii prosociale, activitatea din acea zonă a creierului era mult mai crescută la femei decât la bărbaţi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase