Home » Știință » Mai multe metale şi semne ale existenţei apei au fost găsite pe o exoplanetă unică

Mai multe metale şi semne ale existenţei apei au fost găsite pe o exoplanetă unică

Mai multe metale şi semne ale existenţei apei au fost găsite pe o exoplanetă unică
Publicat: 08.06.2018
O echipă internaţională de cercetători a identificat „amprentele” mai multor metale pe una dintre cele mai puţin dense exoplanete descoperite până acum.

Echipa formată din cercetători de la University of Cambridge şi de la Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC), din Spania, au folosit Gran Telescopio Canarias (GTC) pentru a observa WASP-127b, un gigant gazos cu cer parţial senin şi semnături chimice ale metalelor în atmosfera sa. Rezultatele au fost acceptate pentru publicare în jurnalul Astronomy & Astrophysics.

WASP-127b are o rază de 1,4 ori mai mare decât cea a lui Jupiter, dar are doar 20% din masa sa. Planeta nu are corespondent în Sistemul Solar şi este rară chiar şi printre cele mii de exoplanete descoperite până acum. Temperatura sa la suprafaţă este în jur de 1130 de grade Celsius, potrivit Phys.

Observaţiile au scos la iveală prezenţa unei concentraţii ridicate de metale alcaline în atmosfera sa, permiţând descoperirile sodiului, potasiului şi litiului pentru prima dată într-o exoplanetă. Absorbţiile sodiului şi potasiului sunt la scară foarte mare, ceea ce este caracteristic pentru atmosfere relativ limpezi.

„Prezenţa litiului este importantă pentru înţelegerea istoriei evoluţiei sistemului planetar şi poate arunca o nouă lumină în mecanismele formării planetelor”, a precizat Guo Chen, cercetător la IAC şi unul dintre autorii principali ai studiului.

Steaua sistemului WASP-127 este de asemenea bogată în litiu, ceea ce ar indica tipul acesteia: gigantică roşie care este de mii de ori mai luminoasă ca Soarele.

Mai mult, cercetătorii au găsit posibile semne ale existenţei apei. „Deşi descoperirile nu sunt semnificative din punct de vedere statistic, deoarece trăsăturile apei sunt slabe în spectrul vizibil, datele noastre indică faptul că observaţiile suplimentare în infraroşu apropiat ar putea detecta prezenţa apei”, a adăugat Enric Pallé de la IAC.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au descoperit o exoplanetă extrem de stranie şi întunecată: este atât de neagră încât absoarbe aproape toată lumina primită de la steaua sa

O exoplanetă relativ aproape de noi poate avea atmosferă asemănătoare Pământului

Cum ar fi viaţa pe o exoplanetă similară Terrei? Detaliile inedite aflate de astronomi

Planeta morţii: astronomii au găsit o exoplanetă care este alcătuită aproape în totalitate din monoxid de carbon

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase