Home » Știință » Antarctica este zguduită de cutremure pe care specialiştii nu au reuşit să le detecteze anterior

Antarctica este zguduită de cutremure pe care specialiştii nu au reuşit să le detecteze anterior

Antarctica este zguduită de cutremure pe care specialiştii nu au reuşit să le detecteze anterior
Publicat: 12.06.2018
În 1982, specialiştii au detectat un semnal straniu din Antarctica. Acesta era de fapt primul cutremur din regiune, însă nu avea să fie şi ultimul.

De-a lungul zecilor de ani ce au trecut au mai fost înregistrate alte opt seisme în estul Antarcticii. Conform Science Alert, în 2009 senzorii au înregistrat un număr record de 27 de cutremure. 

Însă această frecvenţă nu prevestea o catastrofă planetară, ci pur şi simplu faptul că până atunci nu au fost utilizate instrumentele potrivite pentru măsurarea fenomenului. „De fapt, activitatea seismică a existat în regiune mereu, însă intrumentele pe care le folosim au devenit mai avansate”, a declarat seismologul Amanda Lough din cadrul Universităţii Drexel. Deşi „lipsa” cutremurelor a reprezentat subiectul nenumăratelor ipoteze ştiinţifice, Lough a dezvăluit că nu era vorba de o lipsă a seismelor, ci a informaţiilor. 

În 2007, specialista a instalat seismografe performante în estul Antarcticii, oferind specialiştilor detalii fără precedent privind activitatea seismică din regiune. După cum au demonstrat şi datele din 2009, în Antarctica sunt tot atât de multe cutremure precum pe întreaga planetă. „Nu mai este o anomalie”, a declarat ea. 

În urma studiului recent realizat în estul Antarcticii, specialista a ajuns la concluzia că regiunea este un craton, o bucată uriaşă şi stabilă de piatră aflată pe crusta Pământului. Majoritatea cutremurelor din 2009 au fost cauzate de fisuri ale crustei. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase