Home » Istorie » Într-o cabană părăsită din Antarctica a fost găsită o pictură extrem de valoroasă care ridică un mare mister. Ce s-a întâmplat în ”cea mai oribilă călătorie din lume”

Într-o cabană părăsită din Antarctica a fost găsită o pictură extrem de valoroasă care ridică un mare mister. Ce s-a întâmplat în ”cea mai oribilă călătorie din lume”

Publicat: 09.07.2017
Sub praf şi dosare mucegăite, într-o cabană din Capul Adare din Antarctica, cercetătorii au descoperit o pictură a unei păsări care datează din 1899. După ce au analizat imaginea, experţii au concluzionat că a fost realizată de naturalistul şi exploratorul dr. Edward Wilson.

Pictura înfăţişează o pasăre cu pieptul alb ce stă cu ciocul în aer, informează History. Pe spatele acesteia este scris doar ,,Certiide, martie 1899.” Imaginea se afla într-un dosar vechi dintr-o cabană părăsită.

Cercetătorii au descoperit identitatea artistului prin analizare celor două expediţii în care au fost utilizate cabanele: cea din 1899,  condusă de exploratorul norvegian Carsten Borchgrevink, sau expediţia britanică realizată de căpitanul Robert Falcon Scott în 1911. Conform unui comunicat de presă, specialista Josefin Bergmark-Jimenez a desluşit misterul din întâmplare în timp ce ţinea un discurs în cadrul Universităţii Canterbury despre dr. Edward Wilson, unul dintre exploratorii din expediţia lui Scott. 

În momentul în care pe ecran a apărut pictura lui Wilson, Bergmark-Jimenez a recunoscut scrisul de mână şi stilul picturii. ,,Ştiam că el a pictat certiida,” a spus ea. 

În 1898, în timpul antrenamentelor medicale, Wilson s-a îmbolnăvit de tuberculoză. În timpul convalescenţei, bărbatul a lucrat la opera sa şi probabil a pictat ,,Certiida”. După ce s-a însănătoşit s-a aventurat în necunoscut, dorind să participe în expediţia către Antarctica a britanicilor (1901-1904). 

Credit: Antarctic Heritage Trust

În timpul expediţiei, Wilson, Scott şi Shackleton au avansat către sud, ajungând la incredibila latitudine de  82°16’ S, reuşită nerealizată până în acel moment. Wilson a devenit şi primul explorator care a putut observa obiceiurile de împerechere ale pinguinilor imperiali. În timpul călătoriei, a adunat primele specimene de pinguini şi puii lor. 

Însă acesta nu a reuşit să se întoarcă în Marea Britanie cu un ou de pinguin imperial. În acea perioadă, cercetătorii considerau că pinguinii erau o formă primitivă de pasăre, crezând că analizarea unui embrion de pinguin în timp ce se află în formare ar putea descoperi dovezi ale evoluţiei dinozaurilor în păsări. Aşadar, Scott l-a numit pe Wilson director al echipajului ştiinţific pentru următoarea expediţie în Antarctica al cărui scop precis era găsirea unui embrion de pinguin. 

Credit: Antarctic Heritage Trust

Expediţia lui Scott (Terra Nova) din 1911-1912 către Antarctica este cunoscută ca ,,Cea mai oribilă călătorie din lume”, după titlul unei faimoase cărţi scrise de unul dintre supravieţuitori, Apsley Cherry-Garrard. Pentru a găsi un ou de pinguin, exploratorii sau aventurat din capul Evans  către capul Cozier în mijlocul iernii din Antarctica. 

În noiembrie, Scott, Wilson şi alţi trei membri au încercat să ajungă la Polul Sud. Au ajuns la mijlocul lunii ianuarie, pentru a descoperi că exploratorul Roald Amundsem ajunsese mai devreme decât ei cu cinci săptămâni. Pe drumul de întoarcere, bărbaţii au căzut victime ale epuizării, condiţiilor meteo extreme şi foametei. Ultima dată din jurnalului lui Scott fiind martie 29, o echipă de cercetare descoperind cadavrele în noiembrie. Cum a ajuns pictura lui Wilson în cabană rămâne încă un mister.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase