Home » Știință » Un nou material multifuncţional poate fi esenţial într-o sumedenie de aplicaţii tehnologice

Un nou material multifuncţional poate fi esenţial într-o sumedenie de aplicaţii tehnologice

Un nou material multifuncţional poate fi esenţial într-o sumedenie de aplicaţii tehnologice
Publicat: 01.07.2018
O echipă internaţională de savanţi, condusă de cercetători de la Universitatea Harvard, au creat o suprafaţă dinamică ce are o topografie reconfigurabilă care poate sculpta şi resculpta trăsături la scară macro şi micro, poate schimba nivelul de aderenţă şi îşi poate calibra proprietăţile în funcţie de proximitatea unui câmp magnetic.

Realizat prin infuzia unui fluid magnetic într-o microtextură solidă, cercetătorii au demonstrat cum suprafaţa poate fi utilizată pentru a orienta mişcarea şi distribuiţia particulelor, pentru a controla fluxul şi amestecul de picături de dimensiuni milimetrice sau să ofere/anuleze proprietăţile adezive la scară macro, scrie Science Daily.

Materialele multifuncţionale capabile să realizeze mai multe sarcini sunt un domeniu nou şi promiţător de studiu”, a precizat Joanna Aizenberg, una dintre autoarele studiului.

Studiul, publicat în Nature, a fost rezultatul unei colaborări interdisciplinare între chimişti, fizicieni, ingineri, matematicieni şi biologi.

Suprafaţa a fost numită FLIPS şi este realizată din două părţi distincte: un substrat solid microstructurat şi un ferofluid, ce conţine particule magnetice suspendate într-un lichid. Fără un câmp magnetic, suprafaţa este plată şi netedă, dar atunci când se aplică un câmp magnetic, ferofluidul reacţionează, luând forma topografiei de dedesubt. Combinaţia de suprafaţă solidă structurată cu un lichid receptiv permite suprafeţei să fie modificată la nesfârşit.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un material revoluţionar, cel mai bun la despicarea luminii, poate aduce îmbunătăţiri substanţiale dispozitivelor optice

Cel mai uşor material creat vreodată este atât de uşor încât poate fi aşezat pe o floare de cireş

Mai uşor şi mai rezistent ca orice material: lanţurile de atomi de bor îşi arată proprietăţile speciale – VIDEO

Un nou material uimitor creat de o româncă poate obţine electricitate din corpul uman

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase