Home » Știință » Ai nevoie de o mână de ajutor? Cercetătorii au dezvoltat braţul robotic ce poate fi controlat cu ajutorul creierului

Ai nevoie de o mână de ajutor? Cercetătorii au dezvoltat braţul robotic ce poate fi controlat cu ajutorul creierului

Ai nevoie de o mână de ajutor? Cercetătorii au dezvoltat braţul robotic ce poate fi controlat cu ajutorul creierului
Publicat: 31.07.2018
Cercetătorii încearcă de o lungă perioadă de timp să utilizeze semnalele cerebrale pentru a controla membre protetice. De obicei, aceste studii se axează pe restabilirea funcţiilor locomotorii în cazul persoanelor care şi-au pierdut un braţ sau un picior, însă o nouă tehnologie din Japonia arată cum tehnologia poate îmbunătăţi capacităţile umane.

Inginerii din cadrul Advanced Telecommunications Research Institute din Kyoto au demonstrat modul în care persoanele pot fi învăţate să controleze al treilea braţ robotic prin intermediul creierului. Conform The Verge, opt dintre cei 15 subiecţi au reuşit, cu succes, să balanseze o bilă pe o placă cu ambele braţe, în timp ce pe al treilea l-au folosit pentru a ridica o sticlă cu apă. 

Braţul protetic s-a mişcat de-a lungul unei traiectorii predeterminate şi a realizat un singur gest: închiderea şi deschiderea mâinii. Similar, interfaţa creier-computer utilizată pentru controlarea braţului nu este chiar o maşinărie magică de citire a gândurilor. La un capăt conţine electrozi ce măsoară semnalele electrice din creier. În acest caz, participanţii au fost rugaţi să îşi imagineze cum deschid şi închid braţul robotic. Cercetătorii au înregistrat semnalul şi l-au transformat în instrucţiuni pentru braţul protetic

De obicei, protezele sunt controlate prin intermediul altor dispozitive sau prin semnalele musculare, atunci când aparatul este conectat corpului uman. 

Conform cercetătorilor Shuichi Nishio şi Christian Penaloza, astfel de tehnologii nu ajută doar la dezvoltarea fizică a omului, ci şi la cea cerebrală. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase