Home » Știință » Cancerul agresiv nu mai este o condamnare la moarte mulţumită unui dispozitiv revoluţionar. Cum ”păcăleşte” acesta tumorile

Cancerul agresiv nu mai este o condamnare la moarte mulţumită unui dispozitiv revoluţionar. Cum ”păcăleşte” acesta tumorile

Cancerul agresiv nu mai este o condamnare la moarte mulţumită unui dispozitiv revoluţionar. Cum ”păcăleşte” acesta tumorile
Publicat: 08.02.2019
Un instrument care păcăleşte tumorile agresive pe creier precum glioblastomul în migrarea către un recipient extern şi nu în creier a fost numit „revoluţionar” de FDA (Food and Drug Administration) din SUA.

Numit şi Tumor Monorail, dispozitivul imită proprietăţile fizice ale materiei albe a creierului pentru a determina tumorile agresive să migreze către exteriorul organului, unde celulele canceroase pot fi adunate şi înlăturate. Scopul dispozitivului nu este de a distruge tumoarea, ci de a opri răspândirea letală, cancerul nemaifiind astfel o condamnare la moarte, scrie Medical Xpress.

„Tumor Monorail schimbă abordarea în tratarea tumorilor pe creier”, a precizat Barun Brahma, neurochirurg la Children’s Healthcare din Atlanta, care a fost un membru al echipei de cercetare încă de la primele etape ale proiectului în 2014. „Sunt multe tumori care sunt considerate inoperabile din cauza localizării sau a fragilităţii pacientului. Dispozitivul permite medicilor să trateze aceste tumori cu ajutorul unei intervenţii minimale”, a adăugat acesta.

De la studiul iniţial, rezultatele pe rozătoare au fost promiţătoare, ceea ce a dus la adaptarea dispozitivului pentru uz uman. Pentru că materialul nu este atât de important precum structura fizică, cercetătorii au adăugat un material despre care se ştie că durează mult şi este tolerat de organismul uman. În forma sa curentă, dispozitivul este un tub lung şi subţire cu un mic rezervor la capăt care stă deasupra craniului sub scalp. 

„Ce este cel mai important constă în faptul că tumoarea se răspândeşte într-un mod controlat prin dispozitivul nostru către un rezervor, departe de tumoarea-mamă şi nu în ţesutul sănătos”, a precizat Nassir Mokarram de la Duke University, conducătorul acestui proiect.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Câte cazuri de cancer se înregistrează în fiecare an în România şi care este riscul de a suferi de această afecţiune?

Testul ce poate detecta toate tipurile de cancer în doar 10 minute

De ce nu a fost identificat un tratament pentru cancer până în prezent?

Trei persoane au murit de cancer după ce le-au fost transplantate organe de la aceeaşi femeie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase