Home » Știință » Specialiştii au utilizat un harpon pentru a curăţa deşeurile spaţiale

Specialiştii au utilizat un harpon pentru a curăţa deşeurile spaţiale

Specialiştii au utilizat un harpon pentru a curăţa deşeurile spaţiale
Publicat: 20.02.2019
Un harpon lansat dintr-un satelit a capturat o bucată de gunoi spaţial, cu succes. Experimentul condus de britanici face parte dintr-un efort de curăţare a deşeurilor din orbită, la sute de kilometri deasupra solului.

Harponul cu vârful din oţel  ce nu este mai mare decât un pix a reuşit să captureze în timpul testului recent un panou de aluminiu ce nu este mai mare decât o rachetă de tenis de masă. Distanţa faţă de obiect nu a fost mai mare de 1,5 metri, dar chiar şi aşa cercetătorii au fost impresionaţi, transmite AP News.

În videoclip poate fi observat momentul în care harponul se loveşte de ţintă. Guglielmo Aglietti, din cadrul Universităţii din Surrey, a declarat că un harpon mult mai mare va fi necesar pentru a prinde un satelit real, unul în stilul „Moby Dick”. Mii de sateliţi vechi şi părţi de rachetă orbitează în jurul Pământului. Aceştia reprezintă o adevărată ameninţare pentru navele spaţiale funcţionale, inclusiv Staţia Spaţială Internaţională. 

Aceeaşi echipă a utilizat o plasă pentru a captura bucăţi de gunoi spaţial în cadrul unui test din luna septembrie. În decembrie, aceştia au urmărit cu ajutorul laserelor un  mic satelit ejectat de către nava mamă. „Suntem mulţumiţi deoarece până acum am realizat trei experimente şi toate trei au funcţionat”, a declarat Aglietti.

 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Călătoriile spaţiale pot fi puse în pericol din cauza gunoiului făcut de oameni – VIDEO

Un nou studiu a scos la iveală că insula de gunoi din Pacific este mult mai mare decât s-a crezut. Ar putea acoperi la un loc Franţa, Germania şi Spania

”O pungă de gunoi goală” a fost detectată pe orbita Pământului

O metodă eficientă şi inedită de a scăpa de deşeurile de plastic este furnizată de omizi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase