Home » Știință » Călătoriile spaţiale pot fi puse în pericol din cauza gunoiului făcut de oameni – VIDEO

Călătoriile spaţiale pot fi puse în pericol din cauza gunoiului făcut de oameni – VIDEO

Călătoriile spaţiale pot fi puse în pericol din cauza gunoiului făcut de oameni – VIDEO
Publicat: 13.04.2017
Agenţia Spaţială Europeană a realizat un video în care avertizează în privinţa pericolelor pe care le presupune gunoiul spaţial. Obiectele din debris pot avea viteze uimitoare, iar contactul cu un satelit este comparabil cu o explozie a unei grenade. Savanţii urmează să se întâlnească în Germania pentru a discuta problema.

Pe orbita Pământului există milioane de fragmente care într-o zi pot duce la o coliziune dezastruoasă cu un satelit, cu o navă funcţională sau chiar cu Staţia Spaţială Internaţională, relatează Daily Mail.

Experţii de la ESA consideră că gunoiul va duce la apariţia unor regiuni nepotrivite pentru zborul spaţial.

Din anul 1957, mai mult de 4.900 de lansări spaţiale au dus la crearea a milioane de obiecte deasupra planetei, iar în prezent, doar 6% dintre acestea sunt funcţionale, restul sunt obiecte şi resturile acestora care au devenit inutile.

Teama cea mai mare este că un astfel de obiect se va lovi de o navă spaţială, iar la vitezele mari de pe orbita Terrei un asemenea impact, chiar şi cu un obiect mic, este comparabil cu explozia unei grenade.

Holger Krag de la ESA precizează că „energia conţinută într-un obiect de un centimetru care loveşte un satelit corespunde cu o grenadă care explodează”. Acesta mai adaugă şi că „aceste coliziuni vor genera şi mai multe fragmente, iar aceste fragmente pot deveni candidatele unor noi coliziuni”, aşadar se poate crea un efect în lanţ.

Krag menţionează că efectul va avea loc „lent, abia observabil, dar de neoprit”.

Au fost sugerate o serie de soluţii, printre care lansarea unui satelit care ar avea plase pentru a capta gunoiul,  proiect propus în 2016 de savanţii de la Universitatea Surrey. În teste, s-a observat că poate curăţa până la 7.000 de tone de gunoi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Agenţia Spaţială Europeană se alătură NASA într-o misiune istorică în care oamenii nu au mai participat de 45 de ani

Oamenii ar putea locui pe Lună până în 2030. ESA vrea să construiască un „sat” care să înlocuiască ISS – GALERIE FOTO, VIDEO

NASA şi ESA elaborează planuri pentru a schimba traiectoria asteroizilor ce ameninţă Terra

Eşecul europenilor în drumul spre Marte. Sonda de aterizare Schiaparelli a fost descoperită pe suprafaţa planetei Marte de către NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase