Home » Știință » Japonia a tras cu un glonţ spaţial într-un asteroid fals, în numele ştiinţei. Astăzi va ”împuşca” unul real

Japonia a tras cu un glonţ spaţial într-un asteroid fals, în numele ştiinţei. Astăzi va ”împuşca” unul real

Publicat: 21.02.2019
Agenţia aerospaţială a Japoniei, Jaxa, a creat în luna decembrie, pe Pământ, o replică a asteroidului Ryugu. Roca a fost apoi amplasată într-o încăpere de vid şi au utilizat o copie a sondei Hayabusa2 pentru a trage un glonţ către asteroid.

Testul a avut la bază două mari îngrijorări. Echipa a dorit să fie sigură că replica instrumentelor încă este funcţională după ce a stat în depozit de la momentul lansării sondei reale, în decembrie 2014. Testul a mai avut la bază şi o descoperire recentă realizată de Hayabusa2 – ce se află momentan pe suprafaţa asteroidului – privind existenţa pietrişului pe suprafaţa rocii spaţiale.

Anterior lansării, JAXA se aştepta ca suprafaţa lui Ryugu să fie acoperită de un praf fin, scrie Space. Aşadar, pentru a rezolva aceste preocupări, JAXA a utilizat o copie exactă a instrumentelor de la bordul sondei. De asemenea, specialiştii au realizat o copie a suprafeţei cu pietriş de pe asteroid şi a compoziţiei chimice regăsite în astfel de roci. Cercetătorii au amplasat întregul aparat într-o cameră de vid pentru a imita mai bine condiţiile din jurul asteroidului.

Mecanismul-glonţ al sondei a reuşit să penetreze replica asteroidului şi să producă probele necesare pentru a fi prelevat de către sondă. Specialiştii se aşteaptă ca, în lipsa totală a gravitaţiei, mecanismul real al sondei să funcţioneze mult mai bine.

Manevra reală a fost programată de JAXA pentru 21 februarie la 6 p.m. EST (22 februare la 01:00, ora României). Atunci, Hayabusa2 va trage în asteroid cu gloanţe metalice pentru a provoca apariţia de praf şi particule la suprafaţa acestuia. Ulterior, aceste materiale vor fi colectate de braţul robotic al vehiculului.

Scopul misiunii este de a detecta modalităţile prin care Pământul să fie apărat de asteroizii potenţial periculoşi, dar şi dacă aceste corpuri spaţiale pot fi o resursă de metale şi elemente valoroase.
 
Descoperit în 1999, asteroidul Ryugu se roteşte într-o manieră care îi surpinde pe specialiştii japonezi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Astronomii au reuşit să observe un asteroid albastru, de aproape

Va reuşi NASA să devieze un asteroid?

Timp de 30 de ani a folosit un meteorit de 100.000 de dolari pe post de opritor de uşă

Cum arată suprafaţa unui asteroid? Cele două rovere de pe Ryugu oferă noi imagini spectaculoase

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase