Home » Știință » Creierul nostru dezvăluie alegerea noastră chiar înainte să fim conştienţi de ea

Creierul nostru dezvăluie alegerea noastră chiar înainte să fim conştienţi de ea

Creierul nostru dezvăluie alegerea noastră chiar înainte să fim conştienţi de ea
Publicat: 12.03.2019
Un nou studiu arată că avem mai puţin control asupra alegerilor personale decât se credea anterior, iar activitatea inconştientă a creierului determină alegerile noastre înainte să fim conştienţi de ele.

Publicat în Scientific Reports, noul experiment a fost realizat în laboratorul Future Minds de la UNSW School of Psychology şi a arătat că alegerile pot fi prezise prin intermediul tiparelor activităţii cerebrale cu 11 secunde înainte ca oamenii să ia o decizie conştientă, scrie Medical Xpress.

Experimentul a avut în vedere alegerea de către participanţi a două tipare vizuale de dungi roşii şi verzi, una orizontală, iar cealaltă verticală (ca în imaginea de mai jos), înainte de a le vizualiza. În acest timp, subiecţii au fost analizaţi cu RMN.

Cercetătorii nu doar au prezis ce tipar vor alege, ci şi cât de puternic participanţii au putut să-şi imagineze. Cu ajutorul tehnologiei de machine learning, cercetătorii au ajuns la concluzia că predicţiile alegerilor participanţilor au avut loc cu 11 secunde înainte de decizia conştientă.

Regiunile creierului care au scos la iveală informaţii despre viitoarele alegeri au fost localizate în zonele executive – unde se iau deciziile conştiente – dar şi în structurile vizuale şi subcorticale, ceea ce sugerează existenţa unei reţele ample responsabile pentru naşterea gândurilor.

Directorul laboratorului, profesorul Joel Pearson, crede că unele gânduri se pot afla în „aşteptare”, care apoi influenţează decizia finală fără să fim conştienţi.

„Credem că atunci când avem de-a face cu alegerea dintre două sau mai multe opţiuni a ceea ce gândim, urmele inconştiente ale gândurilor sunt deja acolo, semănând un pic ca halucinaţiile inconştiente”, a spus Pearson.

Aceste rezultate ridică o problemă cu privire la simţul nostru al voinţei pentru imaginile vizuale personale. Acest studiu este primul care arată originile şi conţinutul gândurilor vizuale involuntare şi modul în care acestea pot afecta imaginile voluntare ulterioare.

Studiul poate avea implicaţii pentru cunoaşterea mai în profunzime a tulburărilor mintare care implică intruziunile de gânduri în imagini, precum tulburarea de stres post-traumatic.

Totuşi, cercetătorii subliniază că nu se poate vorbi de faptul că toate deciziile sunt, prin natura lor, predeterminate de activitatea preexistentă a creierului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou tip de neuron, virusul care dă conşiinţa şi alte descoperiri uimitoare pe care le-am aflat despre creier în 2018

A fost descoperită o zonă necunoscută până acum a creierului. Specialiştii susţin că ar fi prezentă doar la oameni

Cerebelul, deşi a fost anterior subestimat, este ”centrul de control al calităţii din creier”

Un implant pe creier reprezintă viitorul pentru o super memorie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase