Home » Știință » În trecutul cosmic, Calea Lactee s-a ciocnit cu o altă galaxie

În trecutul cosmic, Calea Lactee s-a ciocnit cu o altă galaxie

În trecutul cosmic, Calea Lactee s-a ciocnit cu o altă galaxie
Publicat: 23.06.2019
Astronomii au găsit dovezi că galaxia noastră s-a ciocnit în urmă cu milioane de ani cu o altă galaxie, urmele acestui impact putând fi văzute asupra discului de hidrogen al Căii Lactee.

În luna noiembrie a anului trecut, astronomii au descoperit o galaxie cu densitatea redusă, dar masivă, pe care au numit-o Antlia 2, notează Futurism.

O echipă de cercetători de la Institutul Tehnologic Rochester a adus dovezi în sprijinul teoriei conform căreia coliziunea dintre galaxia noastră şi Antlia 2 a cauzat anomaliile din discul de hridrogen al Căii Lactee. Oamenii de ştiinţă reuşind să aducă astfel o expicaţie plauzibilă la un mister care persista de câteva decenii în comunitatea astronomilor.

Folosind datele colectate de către satelitul Gaia al Agenţiei Spaţiale Europene, echipa de cerceători condusă de către conferenţiara univeristară Sukanya Chakrabarti a calculat traiectoria probabilă a galaxiei Antlia 2 şi au ajuns la concluzia că între aceasta şi galaxia noastră a existat, în trecutul cosmic, o coliziune care să cauzeze anomaliile din discul de hidrogen al galaxiei noastre.

Studiul acesta poate oferi informaţii importante în desluşirea naturii materiei întunecate, misterioasa substanţă despre care ştim doar că există.

„Dacă Antlia 2 se înscrie în predicţiile noastre , atunci îi putem calcula orbita”, explică Sukanya Chakrabarti. Folosind aceste informaţii, la care se adaugă cele legate de masa şi densitatea acestei galaxii, oamenii de ştiinţă sunt încrezători că vor putea să folosească Antlia 2 ca un instrument ştiinţific pentru a afla mai multe despre materia întunecată.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase