Home » Teoria conspiraţiei » Dalai Lama – un agent CIA?

Dalai Lama – un agent CIA?

Publicat: 02.04.2009
Conflictul dintre protestatarii tibetani si fortele de ordine din China a tinut prima pagina a ziarelor din toata lumea, pana de curand. Imagini de o violenta rar intalnita au impanzit ecranele televizoarelor si cu totii am asistat uimiti la escaladarea unui conflict etnic de proportii in inima uneia dintre cele mai mari puteri economice a lumii la ora actuala, China. In mod straniu, Dalai Lama, liderul religios tibetan a ales sa se declare neputincios si sa se dezica de ceea ce se intampla in Tibet... Exista o teorie care sustine insa ca acesta nu este strain de astfel de evenimente si ca dedesubturile luptelor de strada sunt departe de ceea ce ne-am putea imagina la o prima vedere. Adevarul, ca de cele mai multe ori, este ascuns in intunericul intereselor oculte.

Conflictul dintre protestatarii tibetani si fortele de ordine din China a tinut prima pagina a ziarelor din toata lumea, pana de curand. Imagini de o violenta rar intalnita au impanzit ecranele televizoarelor si cu totii am asistat uimiti la escaladarea unui conflict etnic de proportii in inima uneia dintre cele mai mari puteri economice a lumii la ora actuala, China. In mod straniu, Dalai Lama, liderul religios tibetan a ales sa se declare neputincios si sa se dezica de ceea ce se intampla in Tibet… Exista o teorie care sustine insa ca acesta nu este strain de astfel de evenimente si ca dedesubturile luptelor de strada sunt departe de ceea ce ne-am putea imagina la o prima vedere. Adevarul, ca de cele mai multe ori, este ascuns in intunericul intereselor oculte.

Arta manipularii
„Oh, Doamne. Oh nu. Este o adevarata nebunie. O suta de persoane incearca sa ucida cu pietre un singur om. Un barbat a incercat sa treaca cu o motocicleta – toti vor sa il loveasca dar este o inghesuiala atat de mare incat nu imi dau seama daca l-au prins sau nu… Localnicii sunt extrem de furiosi. Arunca pietre catre oricine este Han (chinez) sau din alta minoritate, cum ar fi Hui, care sunt musulmani. Pare un conflict etnic – de parca ar vrea sa ucida pe oricine nu este tibetan. Tibetanii au pietre si arme albe. Am vazut chinezi incercand sa fuga – nu se poate face nimic” – declaratia unui martor ocular britanic vizavi de violentele inregistrate in Lhasa, capitala Tibetului, din 13 martie 2008. Declaratia a fost publicata in The Guardian, doua zile mai tarziu.

Evident, prezentand un aspect mai putin cunoscut in Occident, acela al violentelor tibetane la adresa persoanelor de alte etnii, nu vom incerca sa disculpam actiunile in forta ale autoritatilor de la Beijing, la fel cum nu vom incerca sa diminuam impactul atrocitatilor comise de soldatii chinezi surprinsi de exemplu de cameramanul PRO TV Sergiu Matei. (Click aici pentru a viziona imaginile). Astfel de fapte reprobabile au loc si nu pot fi negate de nimeni. Vom incerca insa sa oferim si reversul medaliei, cel in care fapte neadevarate, dublate de fotografii si imagini video trucate, au fost folosite pentru a augmenta un conflict ale carui origini continua insa sa nasca zeci de controverse.

O adevarata lovitura de teatru a venit la scurta vreme dupa episodul redat de publicatia britanica The Guardian, mai precis la 24 martie 2008, atunci cand un purtator de cuvant al televiziunii germane RTL Aktuell a recunoscut public faptul ca postul de televiziune a folosit imagini „intr-un context gresit”, in incercarea de a descrie conflictul din Lhasa. Ce se intamplase de fapt? Televiziunea in cauza difuzase imagini extrem de violente ale politiei nepaleze, nicidecum ale celei din China, intr-un conflict stradal din Katmandu, sustinand ca autoritatile de la Beijing au folosit forta extrema impotriva demonstrantilor tibetani. Astfel de imagini, duse uneori pana la limita ridicolului (asa cum sunt cele ale politiei indiene intervenind in forta impotriva unor manifestanti, sub pretextul ca sunt instantaneee socante ale autoritatilor chineze dezlantuite) au tinut prima pagina a numeroase publicatii din Occident. Sa fie oare o eroare masiva a mass-mediei sau o deformare premeditata a realitatii?

Unde a inceput totul?
Inainte de a incerca insa sa oferim o explicatie acestor furibunde atacuri mass-media la adresa Chinei, va invitam sa realizam impreuna o scurta trecerea in revista a istoriei Tibetului si, mai ales, a conflictului atat de mediatizat in ultima vreme.

Imperiul Tibetan a aparut pe scena lumii odata cu Songtsan Gampo – Qizonglongzan- (604 – 650 d.Hr.), lider local care reuseste pentru prima oara sa uneasca sub o singura autoritate triburile din actualul platou tibetan. Sub urmatorii regi, Tibetul continua sa se extinda catre Asia Centrala, ajungand pana in apropierea capitalei chineze Chang’an (actualul oras Xi’an), expansiunea sa fiind respinsa de armatele dinastiei Tang in anul 763.

Cei mai multi istorici sunt de acord asupra faptului ca asimilarea Tibetului de catre Imperiul Chinez a avut loc in perioada dinastiei Yuan (1271 -1368), si a continuat in timpul urmatoarelor doua dinastii, Ming(1368 – 1644) si Qing (1644 – 1912). In tot acest timp, Tibetul a continuat sa fie o regiune care s-a bucurat de o anumita autonomie fata de China desi, oficial, a fost o parte a acesteia. Schimbare survine in 1911, atunci cand, pe fondul haosului instaurat odata cu prabusirea dinastiei Qing, cel de al 13-lea Dalai Lama expulzeaza trupele chinezesti din Lhasa. Anul urmator, acesta declara independenta Tibetului, stare favorizata si de razboiul civil din China si de conflictele acesteia cu Imperiul Japonez. Pe toata aceasta perioada, nicio putere occidentala, cu atat mai putin China, nu a recunoscut statul nou format.

Odata cu victoria lui Mao Tze Dong si instaurarea comunismului in China, liderul de la Beijing ordona Armatei de Eliberare sa patrunda in Lhasa, in 1950, acolo unde negocia cu guvernul lui Dalai Lama un plan pentru „eliberare pasnica a Tibetului”. In acelasi timp, Mao se angaja sa pastreze nealterate traditiile tibetane precum si autoritatea religioasa a lui Dalai Lama. Date fiind reformele comuniste precum si colectivizarea fortata a proprietatilor nobililor din Tibet, Dalai Lama incalca tratatul incheiat la inceputul anilor ’50 si, cu un puternic sprijin american, lanseaza o miscare armata de eliberare a Tibetului de sub dominatia Chinei. Miscarea s-a dovedit un esec total si, in 1959, liderul religios tibetan se refugiaza in India de unde continua si in prezent sa conduca un asa numit „guvern in exil”. Lipsit de sprijin american incepand cu anii ’70, Dalai Lama revine la o pozitie mai rezonabila, si propune guvernului de la Beijing o „Cale de mijloc”, solutie ce prevedea o autonomie democratica a Tibetului, nicidecum o independenta a acestuia, China urmand sa se ocupe de apararea si de problemele externe ale tarii. Solutia a fost refuzata de autoritatile de la Beijing, acestea pretextand lipsa de incredere in intentiile liderului religios. Conflictul a cunoscut o recrudescenta in ultimii ani, dupa ce Dalai Lama a acuzat public China de genocid cultural, el declarandu-si, in acelasi timp, neutralitatea fata de violentele din Tibet.

Dalai Lama, CIA, NED si povestea neoficiala a conflictului din Tibet
„Ceea ce facem noi in prezent, a fost facut sub acoperire, cu 25 de ani in urma, de catre CIA” – Allen Weinstein, primul presedinte al NED – National Endowment for Democracy – organizatie non-guvernamentala americana ce sprijina financiar, printre altele, „democratia asistata” din Tibet.

Un soc! Astfel ar putea fi catalogata declaratia de presa din 1998 a liderului religios tibetan, Dalai Lama. Acesta a recunoscut, la scurta vreme dupa prezentarea de catre CIA a unor documente partial declasificate, ca a primit fonduri din partea agentiei americane pentru a sustine o lupta de gherila impotriva autoritatilor chineze din Tibet. Documentele privind operatiunile CIA in Tibet au fost facute publice pe site-ul oficial al Departamentul de Stat American, iar informatiile prezentate de guvernul american spun chiar mai mult decat a lasat sa se inteleaga liderul tibetan.

„Activitatea tibetana a CIA consta in activitati politice, de propaganda si actiuni paramilitare. Scopul programului in aceasta etapa este acela de a mentine viu conceptul unui Tibet autonom in platoul tibetan si in alte tari, in special India, si de a dezvolta o capacitate de rezistenta in fata posibilelor actiuni politice din China comunista”site-ul oficial al Departamentul de Stat American.

Thubtan Norbu si Gyalo Thondup, doi dintre fratii lui Tenzin Gyatso (numele real al lui Dalai Lama) s-au ocupat personal de recrutarea tinerilor tibetani care sa fie antrenati special la o baza din Colorado. In acelasi timp, cei doi urmau sa pregateasca terenul viitoarelor organizatii paramilitare care urmau sa activeze atat in Tibet cat si in tarile din jur.

a. Suport pentru 2100 de luptatori de guerilla tibetani cu baza in Nepal – 500.000 $
b. Costuri privind antrenamentele de la baza din Colorado – 400.000$
c. Transportul ofiterilor tibetani din Colorado in India – 185.000 $
d. Fonduri speciale pentru Dalai Lama – 180.000 $”

Acestea sunt doar cateva dintre fondurile pe care CIA le suporta intre anii 1950 – 1968 pentru pregatirea organizatiilor paramilitare tibetane. In total, 1.735.000 de dolari pe an pentru actiuni contra Chinei, dintre care 180.000 ii reveneau anual lui Dalai Lama. O pozitie mai mult decat bizara a unui om care a militat fatis pentru o politica non-violenta. Lucrurile nu se opresc insa aici. Chiar daca imbunatatirea relatiilor dintre SUA si China din anii ’70 a dus la incetarea finantarii guerillelor tibetane, lucrurile par sa se reia dupa 1990, desi adevarul este inca bine ascuns de forurile oculte.

In 1983 ia nastere National Endowment for Democracy (NED),organizatie non-profit, sustina financiar de Congresul American, cu scopul de a „asista democratia” in tarile defavorizate. Chiar daca organizatia in cauza este, oficial, una privata, fondurile vin exclusiv de la Congres iar controversele legate de interferenta acesteia in treburile interne ale altor state, in special cele din America Centrala si de Sud, precum si in Europa de Est, au devenit deja de notorietate. Nu mai departe de anul 1990, NED a infiintat pe langa cele doua organizatii deja cunoscute, International Campaign for Tibet si Tibet Fund, postul de radio Voice of Tibet, post ce transmite din orasul indian Dharamsala, acolo unde se afla guvernul in exil al lui Dalai Lama. Scopul declarat al acestor organizatii este acela de „a asista social, politic, economic si pe probleme de mediu” comunitatile tibetane din China, India si Nepal. Seria finantarilor a continuat cu fundatia „The Tibetian Literary Society”, organizatia „Tibetan Center for Human Rights and Democracy”, agentia de stiri „Tibet Information Network” si grupul media „Tibet Multimedia Center” .

Obiectivul? Sa ofere informatii obiective despre Tibet pentru tibetanii din tara si pentru audienta din China, sa creeze ateliere de pregatire a jurnalistilor tibetani, sa promoveze stiri politice sociale si economice pentru audienta tibetana si pentru comunitatea internationala, grupurile pentru drepturile omului si mass-media si, nu in ultimul rand, pentru a educa cititorii in problema Tibetului.

Initiativa laudabila? Incercare de manipulare prin intermediul presei a comunitatii internationale si de agravare a unui conflict deja existent? Va lasam pe dumneavoastra sa decideti. Peste toate ramane insa replica celebra publicata in Washington Post, in 1991, a lui Allen Weinstein, primul presedinte al NED – „Ceea ce facem noi in prezent, a fost facut sub acoperire, cu 25 de ani in urma, de catre CIA”.

__________________________________________________________________________

REVINO MAINE PENTRU UN NOU EPISOD DIN MARATONUL DESCOPERA TEORIA CONSPIRATIEI! Afla dedesubturile socante ale uneia dintre cele mai monstruoase conspiratii din toate timpurile, instaurarea unui guvern fascist in Statele Unite ale Americi. Afla cum a fost dejucat planul diabolic al grupurilor oculte si cum a fost musamalizat de catre presa occidentala.

Citeste si episodul anterior: Adevarul este undeva acolo!

In luna aprilie, DESCOPERA.ro te invita sa urmaresti un nou serial de articole – maratonul DESCOPERA TEORIA CONSPIRATIEI – in care vei (re)descoperi franturi din istoria recenta si mai indepartata dintr-o perspectiva inedita, la care poate nu te-ai gandit niciodata. Aboneaza-te la Newsletterul DESCOPERApentru a nu pierde niciun episodl!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase