Home » Travelling » Riga Crypto si lapona Antigel

Riga Crypto si lapona Antigel

Publicat: 12.09.2007
Aventura lui Hibernatus este, intr-un fel, posibila. Nu e vorba chiar de criogenie, ci despre cum poti primi o diploma care sa ateste ca, undeva in Suedia, la 200 km nord de Cercul Polar, ai supravietuit o noapte intreaga, dormind la -5°C. Uita de confortul unei camere calduroase, incearca un igloo de la Icehotel!

Daca o abandonezi pe lapona Antigel in copca de pe Torne si te reintorci la complexul de gheata de pe mal, vei avea parte si de alte ispite. Iti ia cam doua ore numai sa vizitezi cele 60 de camere de gheata, fiindca nici una nu seamana cu alta. In fiecare an, pe la sfarsitul lui octombrie, aici se aduna artisti din 30 de tari si decoreaza incaperile in cele mai trasnite feluri cu putinta.

In sezonul 2002-2003, a existat o camera africana, una asa-zisa a fertilitatii (multi tineri casatoriti si-au petrecut aici prima noapte) si asa mai departe. Nici un pat de gheata nu era identic cu altul, dupa cum nu semanau intre ele nici sculpturile cu care puteai sa-ti petreci noaptea in lipsa de alte partenere. Nu-ti trebuia decat un pic de imaginatie, pe care ti-o puteai procura in faptul serii de la Absolut Bar-ul denumit romantic „Ofelia” (vodca se serveste in pahare de gheata, bineinteles).

Umbra lui Shakespeare este atotputernica aici, incepand chiar din aceasta iarna, a deloc vrajbei noastre, cand, langa Icehotel, s-a ridicat, tot din gheata, o replica a faimosului Teatru Globe de pe Tamisa, inaugurarea fiind facuta pe 23 ianuarie, cu o versiune boreala a lui Hamlet. Daca nu te omori dupa teatru si preferi sa dai cu ciocanul, poti invata sa sculptezi in gheata.

Oricine poate lua aici lectii de arta, iar cei mai dotati au chiar sansa de a li se expune opera la Art Center, in fapt un urias frigider cu suprafata de 1.500 m2. Degustatorii rafinati pot sa-si sufle propriile recipiente, in mica sticlarie de langa Icehotel. Va asigur ca, mai apoi, shut-ul de vodca si suc de lingonberry vi se va parea o cu totul alta experienta!

Fanaticii sporturilor in aer liber isi pot implini aici mai multe vise din categoria X-treme: un ice-rally cu snowmobilul (motoarele Yamaha prind pana la 180 km/h), un remake la Colt Alb – plim­bare prin sal­baticie cu o sanie trasa de 12 caini Husky –, chiar o partida de pescuit la copca (vara, vin, in zona Kiruna, zeci de mii de oameni in cautarea somonilor uriasi, dar nici iarna nu te faci de ras!). …Si, dincolo de orice, vorba lui Shakespeare, lumea intreaga-i o scena pe care poti sa-ti faci de cap. Dar cu burta goala nu-ti mai arde de nimic, asa ca un carpaccio de ren face minuni dupa atata zben­guiala in natura. Enjoy yourself!

FACTS


Icehotel in cifre

Curs de schimb SEK: coroana suedeza 1 Euro æ 8,7 SEK 1 USD æ 8,3 SEK Preturi camere/zi Single 1.780-2.320 SEK Double 1.960-2.490 SEK Apartament 2.680-3.320 SEK Copii 7-12 ani 580 SEK Copii sub 7 ani 250 SEK Incluse in pret: costum complet de snowmobil, cizme, caciula, manusi, sac de dormit Vizite Adulti 100 SEK Grupuri de minimum 10 pers. 80 SEK Copii sub 12 ani 50 SEK Servicii Sauna 1.500 SEK Baie in aer liber 300 SEK Masaj – 30 min 350 SEK Masaj – 60 min 550 SEK Ice Masagge 450-650 SEK Bilete Ice Globe Theater 250-600 SEK Pescuit/zi 375 SEK Snowmobil (90 min) 795 SEK Sanie cu caini (90 min) 1.020 SEK

Fact

Drumul spre Icehotel Stockholm – Kiruna: 4 zboruri SAS pe zi (www.sas.se) Kiruna – Jukkasjärvi: bus 50 SEK; taxi 90 SEK Inchirieri masini: www.avis.com www.europcar.se www.hertz.com Inchirieri elicoptere: www.kirunaflyg.se www.polarhelicopter.se Adresa Icehotel: SE – 981.91 Jukkasjärvi, Sweden Tel.: 46 980 668 00 Fax: 46 980 668 90 www.icehotel.com Websites: www.lappyland.se www.fjallen.se www.kiruna.se www.norrbotten.se/turism www.kirunasnowfestival.com www.kirunafestivalen.com

La multe alte lucruri care au implicat o schimbare dramatica a conceptiei despre caldura din camerele de locuit, totul a inceput in decembrie 1989.

Japonez la reni m-as duce. Atunci, un grup de artisti japonezi a vizitat un satuc de laponi de la capatul lumii, realizand o expozitie de sculpturi in gheata la Jukkasjärvi. A vuit presa si, in consecinta, in primavara lui ’90, s-a construit un igloo direct pe albia inghetata a raului Torne, pentru a gazdui o expozitie similara, a francezului Jannot Derrid.

Sute de turisti au venit apoi sa se zgaiasca la aratarile din gheata inghesuite intr-o constructie de numai 60 m2, denumita pompos Arctic Hall. Intr-o noapte, s-a constatat insa ca se depasise capacitatea de cazare din zona, asa incat patru dintre fanii sculptorului au primit o invitatie destul de ciudata: „Ati fost alesi pentru o aventura unica!

Nu vreti sa innoptati chiar in igloo, in saci de dormit, pe pieile astea de ren?”… Spre dimineata, cand receptionerul, insotit de politisti si de un medic, s-a intors spasit sa constate dezastrul, i-a gasit pe cei patru bine-sanatosi si entuziasmati de aventura prin care trecusera. S-a dus buhul si, de la o incapere de „hotel” improvizata in disperare de cauza, s-a ajuns, azi, la un impresionant complex cu 60 de camere, construit din 30.000 de tone de zapada si 4.000 de tone de gheata, in care – din decembrie pana la sfarsit de aprilie – isi petrec cel putin o noapte in jur de 14.000 de oaspeti, de la copii de trei-patru ani, la octogenari.

Nu intamplator, invitat aici de cel mai mare producator european de frigidere si congelatoare – Electrolux –, am putut sa constat ca nu m-am congelat defel dormind in Icehotel. Iarna e o alta tara …Nu numai ca, dormind cumintel – doar cu un tricou pe mine – in sacul captusit cu puf de pinguin, nu mi-au inghetat nasul si picioarele, dar dimineata urmatoare a inceput intr-un abur si o fiebinteala dintre cele mai placute. De cum m-am trezit, am fost imbiat cu o cana de ceai fierbinte de lingon (un fel de mure locale, din care aici se mai fac suc, vin, supa, dulceata, gem s.a.m.d.), dupa care am trecut direct la sauna si apoi la masaj.

N-am fost chiar atat de viteaz incat sa ma incumet la un ice massage, desi exista si aceasta optiune. Dupa cum aveam la dispozitie si o alta varianta (care presupunea inca o „diploma de supravietuitor”, la care, acum, in mediocrul climat temperat-continental, inca tanjesc): inviorarea de dimineata si mic-dejunul… la copca! In stabilimentul lui Hans-Peter Strand, construit tot pe raul Torne, se poate face sauna, numai ca, apoi, iesi binisor afara si, scaldat de soarele diminetii polare, plonjezi ca Fram, ursul lui Cezar Petrescu, in apa – la propriu – rece ca gheata, dupa care te transferi, tot in aer liber, in butoiul alaturat, in care apa are exact temperatura corpului (370C).

Aceasta brusca tranzitie are darul de a imbunatati circulatia sangelui si cred cu tarie acest lucru, daca e sa judec dupa evidenta vascularizare a participantilor la experiment. Aaa, era sa uit sa va spun ca, la intrare, esti avertizat explicit: „Be prepared to meet naked people!” Nu credeam sa vad atatia nudisti si nudiste la nici 200 km de Polul Nord. Iarna-n pielea goala, Laponia chiar ca-i alta tara… Shakespeare & Co. …in care, efectiv, nu ai cum sa te plictisesti.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase