Home » D:News » Oamenii au devenit agricultori de dragul berii, nu al pâinii, susţin câţiva cercetători

Oamenii au devenit agricultori de dragul berii, nu al pâinii, susţin câţiva cercetători

Oamenii au devenit agricultori de dragul berii, nu al pâinii, susţin câţiva cercetători
Publicat: 22.12.2013
Un număr de oameni de ştiinţă susţine că motivul pentru care, acum aproximativ 10.000 de ani, oamenii au trecut de la societăţile de vânători-culegători la cele de agricultori, bazate pe cultura plantelor, nu ar fi fost alimentele produse din cereale, precum pâinea, ci băuturile alcoolice care puteau fi obţinute din acestea – în speţă, berea.

Aşa-numită Revoluţie Agrară, petrecută acum 10.000 de ani – trecerea de la vânarea animalelor şi adunarea produselor vegetale din natură la cultivarea plantelor şi creşterea animalelor  – a fost un moment-cheie în evoluţia umană.

O teorie larg acceptată susţine că, încă de la bun început, cerealele ar fi fost utilizate în principal pentru prepararea pâinii.
Însă, mai recent, un grup de specialişti susţine o altă opinie: oamenii ar fi fost motivaţi să se statornicească, renunţând la viaţa nomadă şi apucându-se să cultive cereale, de dorinţa de a avea la dispoziţie materie primă pentru fabricarea berii.

Se crede că, iniţial, oamenii ar fi făcut, din boabe de orz, un terci care, sub influenţa drojdiilor naturale din mediu, ar fi fermentat, rezultând o formă brută de bere.

Cum berea este mult mai uşor de făcut decât pâinea, se presupune că, după descoperirea acestui proces de fermentaţie şi al gustului şi efectelor berii, oamenii ar fi fost motivaţi să înceapă să cultive cereale, pentru a fabrica în continuare această băutură – şi aşa a apărut agricultura.

Unul dintre specialiştii are susţin această teorie este Patrick McGovern, director al Biomolecular Archaeology Project for Cuisine, Fermented Beverages, and Health, proiect desfăşurat la Universitatea din Pennsylvania.

Berea, afirmă el, are, dincolo de efectul “îmbătător” şi de gustul agreabil, câteva avantaje deosebite: conţine cantităţi mari de vitamine B, de lizină (un aminoacid esenţial) şi, în urmă cu mii de ani, putea fi mai sănătoasă ca băutură decât apa, deoarece apa era adesea contaminată cu diverşi agenţi patogeni, în vreme ce în bere procesul de preparare distrugea bacteriile şi virusurile dăunătoare.

Berea avea efecte intense asupra corpului şi spiritului, motiv pentru care, afirmă McGovern, berarii străvechi ar fi îndeplinit şi rolul de  vraci în comunităţile în care trăiau.

În băuturile alcoolice erau adăugate, de asemenea, plante cu acţiunea terapeutică: urme de salvie şi cimbru, plante cu efecte anti-canceroase, au fost găsite în vase ce conţinuseră bere, datând din vremea Egiptului antic, iar în vinul de orez care era făcut în China antică, au fost descoperite urme de pelin, de asemenea, o plantă cu proprietăţi anti-canceroase, susţine specialistul.

Berea acţiona, totodată, ca un puternic catalizator, al relaţiilor sociale din cadrul comunităţii şi era utilizată cu ocazia ceremoniilor şi a sărbătorilor – ca şi acum, de altfel.

În anii 1950, un specialist în preistorie, Robert Braidwood, de la Universitatea din Chicago, a studiat rămăşiţele de boabe de cereale şi secerile descoperite de arheologi în aşezări străvechi ale natufienilor – o populaţie care a trăit în urmă cu 15.000 – 21.000 de ani în  Orientul Mijlociu, pe teritoriul de azi al Siriei, Iordaniei şi Israelului. Robert Braidwood a afirmat, pe baza acestor descoperiri, că orzul a stat la baza deciziei oamenilor de a se sedentariza, abandonând viaţa nomadă.

El afirma că natufienii ar fi folosit orzul pentru a face pâine, dar un alt savant, Jonathan Sauer, l-a contrazis, afirmând că tehnologia disponibilă la acea vreme pentru seceriş ar fi necesitat un efort foarte mare şi ar fi produs doar o recoltă slabă; prin urmare, oamenii trebuie să fi făcut asta pentru o răsplată mai incitantă şi mai valoroasă decât hrana – iar această răsplată, în viziunea lui, ar fi fost alcoolul. 

Teoria a fost adoptată şi susţinută de Solomon Katz, profesor de antropologie la Universitatea din Pennsylvania, care afirmă că există prea puţine dovezi în sprijinul popularităţii pâinii la acea vreme; în schimb, există dovezi care sugerează că, la începuturile agriculturii, când doar o mică parte din plantele consumate de oameni erau cereale cultivate, oamenii erau interesaţi mai degrabă să folosească aceste cereale pentru a produce băuturi alcoolice.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...