Home » D:News » A fost descoperit cel de-al şaselea gust pe care îl pot percepe oamenii. Ce secrete ascunde limba noastră

A fost descoperit cel de-al şaselea gust pe care îl pot percepe oamenii. Ce secrete ascunde limba noastră

A fost descoperit cel de-al şaselea gust pe care îl pot percepe oamenii. Ce secrete ascunde limba noastră
Publicat: 07.06.2014
Limba oamenilor ar putea fi dotată cu un „al şaselea simţ”, anunţă oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii au descoperit că pe lângă recunoaşterea gustului dulce, acru, sărat, amar şi savuros, limbile noastre pot totodată să identifice carbohidraţii, acele substanţe nutritive care se descompun în zahăr şi care formează principala noastră sursă de energie.

Studii mai vechi au arătat că anumite rozătoare pot distinge între zaharuri cu diferite densităţi energetice, pe când altele pot distinge între soluţiile de carbohidraţi şi cele proteice chiar şi atunci când le este răpită abilitatea de a simţi gustul dulce. Specialiştii au speculat că şi oamenii prezintă o abilitate similară, mai multe cercetări arătând că prin simpla introducere a unor carbohidraţi în gură, ce nu sunt înghiţiţi, oamenii beneficiază de o îmbunătăţire a performanţei fizice. Totuşi, nu era clar cum ar funcţiona această abilitate.

În noul studiu, ce urmează să fie publicat în jurnalul Appetite, cercetătorii au solicitat participanţilor să apese, atunci când vedeau un anume stimul vizual, pe un senzor ce era ţinut între degetul arătător de la mâna dreaptă şi degetul mare de la aceeaşi mână. În acelaşi timp, limba participanţilor la studiu era clătită cu unul din trei fluide diferite pregătite de cercetători. Primele două fluide erau îndulcite artificial, având gusturi identice, însă doar unul conţinând carbohidraţi. Cel de-al treilea fluid era de control, nefiind nici îndulcit, nici carbohidrat.

Atunci când foloseau soluţia ce conţinea carbohidraţi, cercetătorii observau o creştere cu 30% a activităţii din zonele cerebrale ce controlează mişcarea şi vederea. Această reacţie, spun cercetătorii, se datorează faptului că gura noastră comunică faptul că în curând vom beneficia de energie suplimentară, sub forma unor carbohidraţi. Descoperirea ar putea explica de ce produsele „de dietă” nu sunt percepute ca fiind la fel de satisfăcătoare precum variantele lor obişnuite şi de ce băuturile bogate în carbohidraţi par să dea energie atleţilor chiar şi înainte ca aceştia să transforme carbohidraţii în energie.

Cercetătorii concluzionează că o mai bună înţelegere a modului în care funcţionează acest „simţ al carbohidraţilor” ar putea duce la dezvoltarea unor alimente îndulcite artificial ce sunt „la fel de satisfăcătoare din punct de vedere hedonic precum variantele lor obişnuite”.

Sursa: Science Mag

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal