Home » D:News » GALERIE FOTO. Cercetătorii clujeni au realizat un studiu de amprentare izotopică a vinului pentru eliminarea falsurilor

GALERIE FOTO. Cercetătorii clujeni au realizat un studiu de amprentare izotopică a vinului pentru eliminarea falsurilor

GALERIE FOTO. Cercetătorii clujeni au realizat un studiu de amprentare izotopică a vinului pentru eliminarea falsurilor
Publicat: 09.12.2017
Cercetătorii clujeni derulează un proiect în valoare de 15 milioane de lei de amprentare izotopică a produselor agroalimentare, în special a vinurilor, cu scopul de a elimina falsurile de pe piaţă şi a certifica autenticitatea şi originea unui produs, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul proiectului “De la cercetare la transfer tehnologic în domeniul agroalimentar”, derulat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, Claudiu Filip, a declarat, joi, că prin amprentarea izotopică se certifică faptul că un vin este produs din strugurii crescuţi pe dealurile producătorului, nu în altă parte, iar la brânzeturi faptul că laptele folosit a fost colectat într-o anumită zonă, scrie Mediafax.

”Proiectul are scopul de a facilita interacţiunea dintre noi, cercetătorii, cu rezultatele noastre, care pot ajuta în mod direct companiile care doresc să se dezvolte pe baze de tehnologie, să lucrăm împreună pentru a transfera ceea ce putem noi face spre mediul economic. Am avut o întâlnire cu reprezentanţii companiilor din sectorul agro-alimentar, cum ar fi cel mai mare producător de vinuri din Transilvania, Jidvei, până la mici fermieri, procesatori pe domeniul lactatelor şi brânzeturilor, care doresc să se dezvolte pe baze ecologice şi unde cercetarea poate avea un cuvânt în a le certifica produsele. Noi utilizăm metode izotopice pentru amprentarea produselor, iar astfel certificăm originea, provenienţa şi regiunea geografică din care este materia primă sau produsul, pentru a împiedica etichetarea frauduloasă a vinului, de exemplu. Prin această amprentare izotopică putem certifica faptul că un vin este produs din strugurii crescuţi pe dealurile producătorului, nu în altă parte, iar la brânzeturi putem certifica faptul că laptele folosit a fost colectat într-o anumită zonă”, a spus Filip.

Galerie foto

vezi galeria
10 foto

Potrivit acestuia, cercetătorii clujeni îi pot ajuta pe producători şi din punctul de vedere al calităţii produselor agricole ecologice, care provin din soluri care nu au fost afectate de tratarea intensivă cu îngrăşăminte chimice.

Alina Magdaş, şef department în cadrul institutului clujean, a declarat, la rândul său, că în amprentarea izotopică este importantă baza de date care să aibă probe reprezentative, cu care se compară probele supuse controlului.

“Practic, fiecare plantă înmagazinează în ea amprenta locului în care aceasta a crescut, iar raportul izotopic pe care îl determinăm noi nu face aprecieri de calitate asupra unui strugure, de exemplu, ci va reflecta zona de origine a acestuia. Este principiul din spatele autentificării vinurilor prin metode izotopice. Metoda este recunoscută la nivelul UE, fiind ultima care certifică autenticitatea unui produs, un ADN al băuturilor, cu alte cuvinte. Scopul este de a elimina falsurile, această amprentare izotopică fiind aplicată produselor cu valoare comercială ridicată. Avantajul asupra vinului şi ţuicii este faptul că amprenta izotopică rămâne constantă în timp, dacă analizez un vin în acest an, şi îl analizez peste 10 ani, constat că amprenta izotopică rămâne neschimbată”, a explicat Magdaş.

Directorul complexului de vinificaţie Jidvei, Ioan Buia, a spus că intenţia sa este să se lucreze la cercetări care pot să identifice corect calitatea, soiul şi produsul folosit.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al producătorului de distilate Zetea, Silviu Zetea, a afirmat că prin analizele de laborator efectuate de cercetătorii clujeni se încearcă păstrarea identităţii produselor.

“O cercetare care nu se aplică este una doar cu valoare pentru cercetător. Legătura între cercetare şi aplicabilitatea a ceea ce rezultă din cercetare trebuie să fie dorită de toată lumea. În momentul în care noi facem o procesare prin distilare, apare amprenta produsului obţinut, iar această amprentă izotopică se raportează la produsul creat, aceasta fiind originea produsului. Este o nevoie a producătorului în a-şi proteja produsele dacă, la un moment dat, consideră că acestea pot fi copiate într-un anumit fel”, a spus Zetea.

Cercetătorii clujeni au posibilitatea în cadrul proiectului de a măsura, pintre altele, raportul izotopic din băuturi spirtoase pentru identificarea tipului de plantă care a stat la baza obţinerii distilatului – struguri, mere, pere, prune, orz, porumb sau trestie de zahăr, determinarea coloranţilor şi îndulcitorilor, iar în ceea ce priveşte produsele lactate sau din carne, se poate face amprentarea izotopică în vederea protejării unui brand, determinarea antibioticelor din lapte şi a activităţii antioxidante a iaurturilor.

Proiectul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj-Napoca este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, are o valoare de 15 milioane de lei şi se derulează pe o perioadă de 5 ani, în perioada 2016 – 2021.

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026