Home » D:News » Cât de rapid va ajunge alimentaţia 3D în farfuriile noastre?

Cât de rapid va ajunge alimentaţia 3D în farfuriile noastre?

Publicat: 09.12.2019

În urmă cu 6 ani scriam despre mâncarea viitorului, întrebându-ne dacă proiectul finanţat de NASA, care urmărea printarea alimentelor din prafuri şi uleiuri, va avea succes. De atunci se discuta despre „sfârşitul erei în care oamenii aruncă mâncarea”, deoarece se avea în vedere şi producerea unor cartuşe sau caspule folosite în printare, care să coţină substanţe organice esenţiale ce urmau să aibă un termen de valabilitate de 30 ani.

Unul dintre punctele sensibile din spatele acestui proiect era, desigur, nesustenabilitatea planetei odată ce populaţia va creşte. Cercetătorii susţineau încă de atunci faptul că actualul consum de carne nu va putea fi susţinut în viitor, aşa că se gândeau inclusiv la varianta extragerii proteinelor din insecte. Îmbinarea glucidelor, a fibrelor, a grăsimilor şi a proteinelor ar urma să fie calculată astfel încât fiecare persoană să aibă o dietă echilibrată.

Astăzi, ne întrebăm dacă alimentele printate 3D reprezintă viitorul sau deja prezentul. Dacă luăm în calcul faptul că în acest an au avut loc primele teste în căminele de bătrâni din localăţile Halmstadt şi Helsingborg din Suedia, putem spune că alimentaţia 3D este pe cale să devină ceva comun în vieţlile noastre.

Care sunt provocările industriei de alimente printate 3D?

Credit foto: http://www.flickr.com/photos/doctorow/22857950144

Inginerii trebuie să aibă în vedere anumite aspecte cheie atunci când lucrează în dezvoltarea acestei industrii. Nu este totul la fel de simplu precum realizarea unei imprimante obişnuite 3D, pentru că atunci când vorbim de alimente, apar noi elemente delicate:

  • fiabilitatea şi precizia – este nevoie care printarea 3D a alimentelor să fie cât mai exactă şi ca toleranţa să nu-i supere pe consumatori, iar pentru asta este nevoie de multe încercări şi de timp;

  • viteza – printarea 3D a alimentelor este fără îndoială interesantă pentru cei care fac prima dată o astfel de experienţă, însă deocamdată, procesul de preparere al unei mese durează foarte mult, lucru care o face, momentan, neproductivă.

  • textura – în prezent, imprimantele 3D alimentare nu propun varietate din punctul de vedere al texturii, iar la acest capitol trebuie lucrat foarte mult, pentru că oamenii sunt obişnuiţi şi chiar simt nevoia să consume alimente cu cosistenţe diferite;

  • siguranţa – în primul rând, este vorba despre igienă şi în al doilea rând, este vorba despre efectele unei astfel de alimentaţii asupra sănătăţii noastre;

  • costul – această tehnologie va putea fi utilă pentru uz personal, numai dacă preţul pentru achiziţionarea şi menţinerea aparatului va fi avantajos, precum şi în ceea ce priveşte calitatea şi costul cartuşelor alimentare.

Atunci când producători vor reuşi să pună la punct imprimantele 3D din toate aceste puncte de vedere, ne putem aştepta la schimbări majore în alimentaţia noastră.

Primii paşi în acest sens sunt făcuţi. În prezent, diverse maşinării sunt capabile de a realiza: pizza, paste, dulciuri, băuturi cu desene, brânzeturi, clătite şi alte tipuri de preparate.

Alimentaţia 3D pare să fie o soluţie necesară pentru hrănirea urmalilor noştri şi pentru a le face viaţa mai uşoară astronauţilor care pleacă în tot felul de misiunile spaţiale, dar poate fi privită şi ca o modalitate de a redefina arta culinară, deschizând noi orizonturi în acest sens.

Cum va fi aceasta adoptată însă de către vegetarieni, vegani şi naturopaţi, rămâne de văzut. Încă nu există în ofera niciunei case de pariuri un pariu legat de acest subiect, însă semnele sunt clare că, peste cel mult un deceniu, subiectul alimentelor 3D nu va mai fi ceva ieşit din comun. Specialiştii se aşteaptă ca în următorii ani, printarea 3D a alimentelor să fie prezentă în din ce în ce mai multe restaurante, chiar dacă, probabil, va mai trece mult timp până când bucătarii vor putea fi înlocuiţi complet de către roboţi.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De ce vorbim singuri? Beneficii, explicații științifice și ce spun specialiștii
De ce vorbim singuri? Beneficii, explicații științifice și ce spun specialiștii
Stimularea unei singure proteine crește durata de viață și încetinește îmbătrânirea
Stimularea unei singure proteine crește durata de viață și încetinește îmbătrânirea
Test de cultură generală. Care este animalul cu cea mai puternică mușcătură?
Test de cultură generală. Care este animalul cu cea mai puternică mușcătură?
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
De ce petrecerea de Crăciun la birou este, de fapt, tot muncă
De ce petrecerea de Crăciun la birou este, de fapt, tot muncă
Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: „Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor”
Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: „Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor”
Cum să mâncăm tot ce vrem de sărbători fără să ne fie rău?
Cum să mâncăm tot ce vrem de sărbători fără să ne fie rău?
Cea mai veche clădire din Anglia a fost construită în urmă cu 15 secole și încă mai este folosită
Cea mai veche clădire din Anglia a fost construită în urmă cu 15 secole și încă mai este folosită
Care sunt cele mai periculoase jucării de Crăciun și ce riscuri există pentru copii?
Care sunt cele mai periculoase jucării de Crăciun și ce riscuri există pentru copii?
De ce nu este sănătos să adormi cu televizorul pornit?
De ce nu este sănătos să adormi cu televizorul pornit?
Mesele de sărbători sunt momentul potrivit pentru a vorbi și despre istoricul medical al familiei
Mesele de sărbători sunt momentul potrivit pentru a vorbi și despre istoricul medical al familiei
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești
Toate formele de nicotină dăunează inimii, avertizează cardiologii
Toate formele de nicotină dăunează inimii, avertizează cardiologii
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?
Cum a fost detectat un virus mortal în respirația balenelor din Arctica?
Cum a fost detectat un virus mortal în respirația balenelor din Arctica?
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau să mă iubesc. Dar sunt blocat în acest paradox nenorocit”
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau ...
Somnul insuficient ar putea declanșa un cerc vicios în creier nostru
Somnul insuficient ar putea declanșa un cerc vicios în creier nostru