Home » Cultură » Cum arăta, de fapt, cazinoul din Constanța înainte să cadă în paragină. FOTO

Cum arăta, de fapt, cazinoul din Constanța înainte să cadă în paragină. FOTO

Cum arăta, de fapt, cazinoul din Constanța înainte să cadă în paragină. FOTO
Cazinoul din Constanța, o emblemă a României / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 31.05.2020

Cazinoul din Constanța, o emblemă a orașului-port de la malul Mării Negre, se află în plin proces de restaurare după ani buni în care a fost lăsat în paragină.

Intră în GALERIA FOTO!

Cazinoul din Constanța a fost inaugurat în 15 august 1910, în prezenţa Principelui moștenitor Ferdinand. Lucrările de construcție au durat câțiva ani, iar proiectul a fost modificat de mai multe ori. Inclusiv fundaţiile Cazinoului au fost modificate de trei ori.

Arhitectul care și-a pus cea mai mare amprentă asupra cazinoului a fost Daniel Renard, născut în Neamț într-o familie în care mama era româncă, iar tatăl elvețian.

A făcut studii la Paris și, în afară de Cazinoul din Constanța, a mai proiectat în oraș Prefectura, Palatul regal, Tribunalul, Pavilionul restaurant din faţa Cazinoului, actualul Acvariu, dar și Hotel Regina (Intim).

Cum arăta Cazinoul din Constanța, o emblemă Art Nouveau

Realizat în celebrul stil Art Nouveau care a revoluționat o mare parte a segmentelor artei la începutul secolului XX, Cazinoul din Constanța era un loc al luxului.

Politicieni, dar și oamenii bogați erau clienții acestui loc unde dramele erau nelipsite. Patima jocurilor de noroc i-a lăsat pe unii dintre clienții lui faliți. Aceștia ajungeau să își pună capăt zilelor în valurile mării sau se împușcau, cel mai frecvent în camera unui hotel.

Intrarea României în Primul Război Mondial care a dus și la începerea bombardamentelor asupra Constanţei, în 20 august 1916, a fost urmată de transformarea Cazionului într-un spital de campanie de către Cucea Roşie. Clădirea a fost însă lovită de schije, iar mai mulți oameni au murit.

cazinoul din constanta
Cazinoul din Constanța în 1944

Cazinoul a redevenit funcțional în 19 noiembrie 1917. Ulterior s-au făcut reparații la el, încheiate în 1928.

În 1934, Daniel Renard începe restaurarea completă a clădirii, lucrările terminându-se trei ani mai târziu.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact din 1941, aici sunt cazate trupele germane. Emblematica clădire nu scapă nici de această dată de bombardamente care îi afectează grav structura.

Instaurarea comunismului a dus la transformarea Cazionului în Casă de Cultură a Sindicatelor, începând din 1948. În anii ’50 au loc lucrări de reparație și reconfigurare a Cazinoului. Aceste lucrări au fost realizate cu ajutorul deținuților politici, mărturie fiind și o descoperire recentă făcută între zidurile clădirii.

După anii 1990, frumosul edificiu de la malul mării a fost lăsat în paragină. Din fericire, au început lucrările de refacere a Cazinoului din Constanța care îi vor reda splendoarea de altă dată.

Vă recomandăm să citiți și:

Comoara de sub picioarele lor. Un pavaj din mozaic a fost descoperit sub o vie în nordul Italiei

S-a demonstrat: Care este cea mai bună metodă de încetinire a procesului de îmbătrânire

Ion C. Brătianu și cea mai lungă guvernare din istoria democratică a României

Asteroidul care a dus la extincția dinozaurilor a avut „cel mai periculos” unghi posibil

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase