Home » Știință » Asteroidul care a dus la extincția dinozaurilor a avut „cel mai periculos” unghi posibil

Asteroidul care a dus la extincția dinozaurilor a avut „cel mai periculos” unghi posibil

Publicat: 29.05.2020

Un unghi de 60 de grade asigură, conform calculelor, cea mai rapidă dispersie a materialelor în atmosferă.

GALERIE FOTO

În urmă cu 66 de milioane de ani, un asteroid a dus la dispariția a 75% dintre animalele care populau Pământul, printre acestea se numărau și dinozaurii. Un eveniment de asemenea proporții este pus pe seama mărimii asteroidului și, conform unui nou studiu, unghiului în care acesta a lovit suprafața, notează Science Alert.

O echipă internațională de cercetători a analizat craterului lăsat de către acest impact, care se găsește în Mexic și care are un diametru de 200 de kilometri. Pornind de la datele colectate, cercetătorii au realizat o serie de simulări ale impactului, la patru unghiuri: 90, 60, 45 și 30 și cu viteze de 12 și 20 kilometri pe secundă.

Comparând datele din simulări cu cele din craterul studiat cercetătorii au ajuns la concluzia că un unghi de 60 de grade corespunde impactului real. În plus, reușește să arunce în atmosferă o cantitate de materiale îndeajuns de mare pentru a acoperi întreaga planetă.

„Șaizeci de grade este un unghi de impact mai letal, deoarece el evacuează o cantitate mai mare de material suficient de rapid pentru a acoperi planeta”, explică Gareth Collins, cercetător al Colegiului Imperial din Londra și autor principal.

„Impactul Chicxulub a declanșat o extincție în masă, deoarece a scos cantități uriașe de praf și gaz din crater suficient de repede pentru a se dispersa pe glob”, adaugă acesta.

Dezastrul de după impact

Cercetătorii explică faptul că impactul asteroidului a reprezentat prima etapă a procesului, fumul și praful care au ajuns în atmosferă au dus la dispariția a 75%dintre animale.

În prezent, oamenii de știință încearcă să înțeleagă pe deplin modul în care asteroidul a dus la extincție în masă, dar și modul în care anumite specii au reușit să supraviețuiască.

„Impactul Chicxulub a fost o zi foarte proastă pentru dinozauri”, concluzionează Collins. Acesta mai adaugă că noile studii arată că evenimentele care au urmat impactului au avut o amploare mai mare față de estimările anterioare.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Citește și:

Cand au disparut, de fapt, dinozaurii?

Extinctia dinozaurilor, la 300.000 ani dupa impact

Dinozaurii şi alte animale au supravieţuit în tărâmul flăcărilor la începutul extincţiei în masă din Jurasicul Timpuriu

Şansa mamiferelor a fost dispariţia dinozaurilor. Ce stă la baza diversităţii speciilor de mamifere?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase