Home » Natură » Cercetătorii dezvăluie, pentru prima oară, adevărata mărime a fiorosului megalodon

Cercetătorii dezvăluie, pentru prima oară, adevărata mărime a fiorosului megalodon

Publicat: 10.09.2020

Imensitatea mega-rechinului preistoric făcut faimos de filmele de la Hollywood a fost, în sfârșit, dezvăluită de oamenii de știință.

Până acum, doar lungimea speciei Otodus Megalodon a fost estimată cu ajutorul dinților fosilizați.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitățile Swansea și Bristol și-au combinate datele matematice cu natura pentru a dezvălui cât de mare era acest rechin.

Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.

O înotătoare dorsală cât un om adult

Cercetătorii au folosit metode matematice și comparații cu rudele contemporane pentru a determina mărimea fiorosului megalodon, care a trăit între 23 și 3 milioane de ani în urmă.

Rezultatele sugerează că un megalodon de 16 metri lungime, aproape de trei ori mai lung ca un mare rechin alb, avea cel mai probabil un cap de aproape 4,65 metri lungime, o înotătoare dorsală la fel de mare ca un om adult, anume 1,65 metri, precum și o coadă de aproape 3,85 metri.

Jack Cooper, de la Universitatea Swansea, a descris cercetările drept un „proiect de vis”.

De ce a fost dificilă determinarea dimensiunilor rechinului

„ Megalodon a fost animalul care m-a inspirat să urmez paleontologia, însă studiul întregului animal a fost dificil având în vedere că tot ce avem sunt doar niște dinți”, a spus Cooper.

„Este semnificativ faptul că am reușit să producem estimări ale proporțiilor și dimensiunilor pentru părțile din corp la care nu avem fosile”, a mai adăugat cercetătorul, potrivit Science Alert.

Anterior, megalodon a fost comparat cu marele rechin alb, însă cea mai recentă analiză a fost extinsă pentru a include alți cinci rechini contemporani, inclusiv rechinul makos.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperire șocantă. Oamenii de știință au găsit un rechin fără piele

Cu ce se hrănește, de fapt, marele rechin alb. Oamenii de știință au fost uimiți

„Fantoma din adâncuri” care ar fi produs cicatrici misterioase pe spatele unui rechin

Top 10 cele mai bizare specii de rechini

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase