Home » Natură » O balenă dintr-o specie complet nouă, găsită eșuată pe o plajă din Florida

O balenă dintr-o specie complet nouă, găsită eșuată pe o plajă din Florida

O balenă dintr-o specie complet nouă, găsită eșuată pe o plajă din Florida
Sursa foto: Florida Everglades National Park
Publicat: 06.02.2021

O balenă de 11,5 metri lungime care a eșuat în Parcul Național Everglades din Florida, SUA, în ianuarie 2019 se pare că este o specie complet nouă, fiind deja în pericol de dispariție, au spus oamenii de știință.

Atunci când carcasa uriașei balene a ajuns pe o plajă din Sandy Key, Florida, subnutrită și cu o bucată groasă de plastic în stomac, cercetătorii au crezut că este vorba despre o subspecie a balenei lui Bryde (Balaenoptera brydei), o specie de balene din același grup care include balenele albastre și cele cu cocoașă. Acea subspecie a fost numită balena lui Rice.

Acum, după finalizarea analizelor asupra altor balene lui Rice și o evaluarea a craniului de la balena eșuată în Florida, oamenii de știință cred că, în loc de o subspecie, balena lui Rice este o specie complet nouă care trăiește în Golful Mexic.

Mai puțin de 100 de membri ai acestei specii există pe Pământ

Descoperirea, detaliată în jurnalul Marine Mammal Science, mai înseamnă și că există mai puțin de 100 de membri ai acestei specii pe planetă, astfel că această balenă este „în pericol de dispariție”, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA.

Potrivit studiului, cercetătorii au analizat istoricul balenei lui Bryde în Caraibe și Oceanul Atlantic, concluzionând că balenele observate sunt dovada „unei specii de Balaenoptera nedescrise din Golful Mexic”.

Patricia Rosel și Lynsey Wilcox, autorii studiului, au finalizat primele teste genetice ale acestei balene în 2008, descoperind că, de fapt, craniul balenei lui Rice este diferit de cel al balenei lui Bryde.

Balenele din noua specie ar putea trăi aproximativ 60 de ani

Mai mult, balenele lui Rice mai diferă de Bryde și prin dimensiune. Acestea pot ajunge la o greutate de până la 27.215 kilograme și o lungime de 12,8 metri, potrivit NOAA. În schimb, balenele lui Bryde pot atinge până la 15,2 metri lungime și pot cântări până la 24.947 kilograme.

Rosel și colegii săi cred că balenele din noua specie pot trăi aproximativ 60 de ani, însă având în vedere că există atât de puțini indivizi, cercetătorii au nevoie de mai multe observații ale balenelor pentru a obține date mai precise despre durata lor de viață, potrivit Science Alert.

Având în vedere locul în care trăiesc, balenele lui Rice sunt vulnerabile în special la scurgerile de petrol, accidentele cu nave maritime și lucrările de explorare și producție de energie, a mai precizat NOAA.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O balenă extrem de rară, descoperită moartă pe o plajă din Carolina de Nord

Una dintre cele mai mari balene din Marea Mediterană a fost găsită moartă de Garda de Coastă italiană

Descoperire rară în Thailanda: Scheletul unei balene, din urmă cu cel puțin 3.000 de ani, a fost găsit

Balenele se reîntorc, în sfârșit, în regiunile polare, după 40 de ani de la interzicerea vânătorii comerciale

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase