Home » Istorie » Descoperire rară în Thailanda: Scheletul unei balene, din urmă cu cel puțin 3.000 de ani, a fost găsit

Descoperire rară în Thailanda: Scheletul unei balene, din urmă cu cel puțin 3.000 de ani, a fost găsit

Sursa foto: Facebook TOPVARAWUT
Publicat: 06.12.2020

Un schelet de balenă în stare aproape perfectă, considerat a fi vechi de 3.000 – 5.000 de ani, a fost descoperit în Thailanda.

Oasele au fost descoperite la începutul lunii noiembrie, la 12 kilometri distanță de coastă, la vest de Bangkok. Scheletul lung de 12 metri pare a aparține unei balene Bryde.

Experții speră ca descoperirea să ofere noi informații despre trecutul speciei, dar și despre nivelul mărilor și biodiversitatea din trecut. Oasele parțial fosilizate reprezintă o „descoperire rară”, a spus Marcus Chua, cercetător la Universitatea Națională din Singapore.

„Există câteva fosile de balenă în Asia, însă foarte puține se află într-o stare atât de bună”, a precizat Chua.

Scheletul este aproape în întregime intact

Fotografiile distribuite de ministrul de mediu al Thailandei, Varawut Silpa-archa, arată că oasele sunt aproape în întregime intacte.

Potrivit politicianului, mai mult de 80% din schelet a fost recuperat până acum, inclusiv înotătoarele, coastele și un omoplat. Doar capul scheletului ar fi de aproape 3 metri lungime.

Chua a adăugat că descoperirea va permite cercetătorilor să afle mai multe despre această specie, Balaenoptera brydei, precum și dacă există diferențe față de balenele Bryde din zilele noastre.

Oasele încă nu au fost datate cu carbon pentru aflarea vârstei exacte

De asemenea, scheletul va oferi informații despre „condițiile geologice și paleobiologice din acea perioadă, inclusiv estimări despre nivelul mărilor, tipurile de sedimente și comunitățile biologice din acea perioadă”.

Oasele încă nu au fost datate cu carbon pentru a determina vârsta exactă, rezultatele fiind așteptate să apară în decembrie. Golful din Thailanda are o istorie interesantă, în special în ultimii 10.000 de ani, au subliniat oamenii de știință, activitatea tectonică fiind prezentă și nivelurile mării fiind cu 4 metri mai mari decât cele din zilele noastre, potrivit BBC.

Balenele Bryde, care trăiesc în toată lumea în ape calde și tropicale, mai pot fi găsite în apele din jurul Thailandei și în ziua de astăzi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O balenă extrem de rară, descoperită moartă pe o plajă din Carolina de Nord

Oase de balenă din perioada medievală descoperite în Scoția

O balenă de aproximativ 10 metri, găsită moartă în fluviul Tamisa. Oamenii de ştiinţă o vor analiza

Aproape 100 de balene au murit după o eșuare în masă în Insulele Chatham din Pacific

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase