Home » Cultură » Lazio, o regiune italiană dominată de lanțuri muntoase

Lazio, o regiune italiană dominată de lanțuri muntoase

Lazio, o regiune italiană dominată de lanțuri muntoase
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.12.2021

Lazio este o regiune din centrul Italiei, având ieșire la Marea Tireniană și cuprinzând provinciile Roma, Frosinone, Latina, Rieti și Viterbo.

La Est, regiunea Lazio este dominată de lanțurile muntoase Reatini, Sabini, Simbruini și Ernici din Apeninii centrali, care ajung la o înălțime de 2.217 metri la Muntele Terminillo. Deși munții sunt în principal din calcar, văile și poalele inferioare ale pre-Apeninilor sunt fertile. Partea de vest a regiunii este o câmpie de.

La nord-vest și sud-est de Roma există patru grupuri de vulcani antici, Volsini, Cimini, Sabatini și Albani, fiecare conținând unul sau mai multe lacuri de origine vulcanică, cele din Bolsena, Vico, Bracciano, Albano și Nemi. La sud-est de dealurile vulcanice Albani (Colli Albani), munții Lepini, Ausoni și Aurunci se extind până la râul Garigliano, limita de sud a regiunii Lazio.

Până la sfârșitul sec XIX, o mare parte din zona de șes din Lazio era mlăștinoasă

Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, o mare parte din zona de șes din Lazio era mlăștinoasă. Lucrările majore de refacere în Maremma, Campagna di Roma și Mlaștinile Pontine la începutul secolului al XX-lea au dus la drenarea și repopularea câmpiei și au transformat agricultura regiunii. Pășunatul migratoriu a fost mult redus. Grâul, porumbul, legumele, fructele, carnea și produsele lactate domină acum în zonele joase, în timp ce plantațiile de măslini și podgorii acoperă versanții. Podgoriile abundă în apropiere de Montefiascone, pe dealurile Alban și în jurul Terracina și Formia. Civitavecchia și Gaeta sunt principalele porturi de pescuit.

Sursa foto: Shutterstock

Industria ușoară s-a dezvoltat cu ajutorul unui program de dezvoltare regională, Cassa per il Mezzogiorno (Fondul pentru Sud), mai ales în jurul noilor orașe satelit Aprilia, Pomezia și Latina, la sud de Roma. Roma este centrul comercial și bancar al regiunii, însă are puțină industrie în afară de cele artizanale și specializate, cum ar fi moda. Numeroase persoane sunt angajate de guvern. În restul regiunii, doar fabricile chimice și farmaceutice, industriile alimentare, fabricarea hârtiei și câteva industrii de mașini mici sunt importante. Roma, inclusiv Vaticanul, este cel mai mare centru turistic al Italiei, iar turismul este, de asemenea, important în stațiunile din dealurile Alban, Apenini și de-a lungul coastei, scrie Britannica.

Transportul din Lazio este, de asemenea, dominat de Roma, care este nodul feroviar și rutier din centrul Italiei și are unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi internaționale din Europa. Civitavecchia, singurul port important, este cunoscut în principal pentru comerțul cu Sardinia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Nisa, orașul de poveste supranumit „capitala Coastei de Azur”

Toledo, cel mai reprezentativ oraș pentru cultura și tradiția spaniolă

Marsilia, cel mai vechi dintre marile orașe ale Franței

Mozambic, o națiune care și-a obținut independența abia în 1975

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase