Home » Cultură » Toledo, cel mai reprezentativ oraș pentru cultura și tradiția spaniolă

Toledo, cel mai reprezentativ oraș pentru cultura și tradiția spaniolă

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.09.2021

Toledo este un oraș situat în inima Peninsulei Iberice. Niciun alt oraș nu este mai reprezentativ pentru cultura, religia și tradiția spaniolă.

Orașul Toledo este un „muzeu” al vieții spaniole, iar întreagă zonă urbană a fost desemnată monument național. Centrul istoric din Toledo a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1986. Orașul este capitala provinciei Toledo, dar și a comunității autonome Castilia-La Mancha din sudul Spaniei.

Toledo a fost construit pe o stâncă înconjurată de râul Tajo. Toledo a fost cucerit de generalul roman Marcus Fulvius Nobilior în 193 î.Hr. Reputația orașului de producător de oțel fin a fost stabilită încă din secolul I î.Hr. Atunci când Imperiul Roman s-a prăbușit, orașul a fost capturat de vizigoți, iar mai apoi de mauri (popor alcătuit din berberi nomazi convertiți mai târziu la islam).

Peisajul din Toledo, dominat de o fortăreață impunătoare

Perioada maurilor a durat între 712 și 1085, atunci când regele Alfonso al VI-lea al Leonului și Castiliei a anexat orașul și l-a transformat în centrul politic și social al Castiliei (în ceea ce este acum centrul Spaniei). În Evel Mediu, Toledo a găzduit o fuziune remarcabilă de culturi creștine, musulmane și ebraice.

Sursa foto: Shutterstock

Dacă traversați râul, puteți vedea că Toledo este dominat de Alcazar, o fortăreață impunătoare care a fost începută în jur de 1531. Acum, cetatea găzduiește Muzeul Armatei.

Catedrala gotică, începută în 1226, conține numeroase opera de artă, inclusiv veșminte deosebit de frumoase, dar și o serie de picturi de artiști precum El Greco, Francisco de Goya și Anthony Van Dyck. El Greco a locuit în Toledo începând cu 1577, iar multe dintre operele sale pot fi admirate aici, scrie Britannica.

Economia orașului Toledo s-a schimbat la sfârșitul secolului XX

Printre cele mai notabile clădiri ale orașului Toledo sunt două foste moschee, două foste sinagogi, precum și bisericile San Román, Cristo de la Vega, Santiago del Arrabal și San Juan de los Reyes. Spitalul de Santa Cruz din secolul XVI este acum un muzeu, găzduind colecții arheologice. De asemenea, turiștii pot vizita în Toledo numeroase biserici în stilul baroc, în timp ce Spitalul del Nuncio este o construcție în stil neoclasic.

La sfârșitul secolului XX, economia orașului Toledo s-a schimbat, trecând de la agricultură la industrie, în special la producția de substanțe chimice, mobilier și electronice. În Toledo mai este fabricat armament, produse din metalurgie și marțipan.

Serviciile, inclusiv comerțul și turismul, au devenit tot mai importante pentru economia orașului, în mare parte datorită distanței față de Milano. Populația orașului ajunge la 83.459 de locuitori, estimarea fiind făcută în anul 2016.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sarcofag din perioada vizigotă, descoperit în Spania

O vilă romană cu un mozaic impresionant, descoperită în Spania

Sute de morminte dezvăluie istoria secretă a unui orășel din Spania

O prințesă și primul palat din Epoca Bronzului din Europa de Vest, descoperite în Spania

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase