Home » Cultură » Nisa, orașul de poveste supranumit „capitala Coastei de Azur”

Nisa, orașul de poveste supranumit „capitala Coastei de Azur”

Promenade des Anglais din Nisa. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.08.2021

Nisa este un oraș portuar, centru turistic mediteraneean și capitala departamentului Alpes-Maritimes din regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur din sud-estul Franței.

Orașul Nisa este situat la 32 de kilometri de granița cu Italia. Ascuns printre dealuri de poveste, Nisa are o climă plăcută, fiind supranumit „capitala Coastei de Azur”.

Fondat de o colonie de marinari greci în jurul anului 350 î.e.n., orașul Nisa a fost cel mai probabil denumit în onoarea unei victorii („nikē” în limba greacă) împotriva unei colonii din vecinătate.

GALERIE FOTO

Cucerit de romani în timpul secolului I e.n., Nisa a devenit un puternic centru de negoț. Orașul a aparținut conților din Provence în timpul secolului X, iar în 1388 a trecut în protecția conților de Savoia, care l-au controlat până în 1860, deși a fost capturat și ocupat în repetate rânduri de francezi în timpul secolelor XVII și XVIII. Nisa a fost cedat Franței prin Tratatul de la Torino din 1860, decizia fiind ratificată mai târziu printr-un referendum.

Cea mai frumoasă zonă din noul oraș este Promenade des Anglais

Râul Paillon separă noul oraș de la vest de vechiul oraș, port și districtul comercial de la est. Vechiul oraș din Nisa, cu străzi înguste și întortocheată, este situat la baza unui deal de granit cunoscut drept Le Château, deși castelul care l-a împodobit cândva a fost distrus în 1706. Portul, început în 1750 și extins după 1870, este folosit acum în principal pentru servicii de feribot spre Corsica și ambarcațiuni cu vele.

Sursa foto: Shutterstock

Cea mai frumoasă zonă din noul oraș este faimoasa Promenade des Anglais, care a început în 1822 ca o cale de-a lungul țărmului construită de o colonie britanică. Se întinde pe 4 kilometri de-a lungul apei și include două porțiuni carosabile separate de spații verzi și palmieri.

La nord-est de centrul orașului poate fi vizitat orașul episcopal antic Cimiez, care conține ruinele impresionate ale unui amfiteatru roman. În apropiere, o vilă din secolul XVII găzduiește un muzeu arheologic și o colecție de peste 40 de picturi și desene ale artistului francez Henri Matisse, scrie Britannica.

Nisa este un centru comercial și administrativ major

Nisa are o istorie turistică bogată, atât pe timpul verii cât și al iernii, fiind una dintre activitățile economice principale ale orașului. În afară de plaje și plimbări cu iahtul, turismul este stimulat de facilitățile culturale, magazinele și moștenirea arhitecturală. În plus, numeroase evenimente și festivaluri sunt organizate aici în fiecare an, cel mai notabil fiind Carnavalul din Nisa, care datează din 1873.

Nisa este un centru comercial și administrativ major din estul regiunii Provence–Alpes–Côte d’Azur, influența sa trecând de granița departamentului Alpes-Maritimes. Numeroase fabrici de dimensiuni mici și medii sunt situate la Nisa, în special în vest. Dezvoltări economice recente au avut loc la parcul științific Sophia-Antipolis, iar companiile de tehnologie de aici colaborează adesea cu Universitatea din Nisa, fondată în 1965.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Marsilia, cel mai vechi dintre marile orașe ale Franței

Un cerc din piatră surprinzător, descoperit în Franța

Un tunel bombarbat în Primul Război Mondial, descoperit în Franța cu rămășițele a sute de soldați germani în el

Un mormânt comun neolitic, descoperit în premieră într-o zonă din Franța

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase