Home » Istorie » Cum și-a spionat CIA proprii cetățeni folosind un agent mai puțin obișnuit?

Cum și-a spionat CIA proprii cetățeni folosind un agent mai puțin obișnuit?

Publicat: 27.01.2023

Un spion extrem de agil urmărea de sus fostul șantier naval din Washington, SUA, realiza fotografii care dezvăluiau mai mult decât orice satelit avansat, iar în tot acest timp, muncitorii își făceau treaba fără să aibă cea mai mică idee că sunt implicați într-o misiune de spionaj.

Intenționând să câștige avans în timpul Războiului Rece, Agenția Centrală de Informații (CIA) a Statelor Unite ale Americii a recrutat, în 1977, un agent complet nou și aproape invizibil: porumbelul.

Poate suma destul de neobișnuit, însă ideea folosirii porumbelului pentru spionaj nu este una deloc nouă și fără rezultate. Rolul porumbeilor în armată a fost menționat, pentru prima oară, de istoricul roman Plinius (23 – 79 d.Hr.), care a descris contribuția acestor păsări în ce privește comunicarea. Mai târziu, și armata Germaniei a recurs, în Primul Război Mondial, la porumbei pentru recunoașteri.

Și armata Statelor Unite ale Americii i-a folosit la finalul anilor 1800 pentru a transmite mesaje, dar nu au fost găsite dovezi care să arate că ar fi avut și misiuni de recunoaștere.

Porumbeii au rezolvat o problemă crucială a spionilor

„Vreme de mai mulți ani, Biroul pentru Dezvoltarea Cercetărilor a derulat mai multe încercări… de a instrui diferite specii de păsări”, se arată într-un document declasificat al CIA din 1976, potrivit Atlas Obscura.

Însă programul aviar a fost abandonat deoarece ideea părea, la acel moment, „improbabilă, exotică și amuzantă”. Ulterior, opiniile s-au schimbat atunci când cineva a înțeles că păsările pot fi folosite pentru a rezolva o problemă cu care se confruntau agenții la acel moment: pot fotografia zone sensibile, așa cum erau șantierele navale din Leningrad.

100.000 de dolari, investiția pentru misiunile porumbeilor

Iar de atunci, proiectul a căpătat toată atenția necesară. Nu doar că CIA a investit 100.000 de dolari pentru instruirea porumbeilor, ci s-a dedicat și asupra design-ului unui ham și a unei camere de fotografiat perfecte pentru operațiuni. Întâi au fost demarate teste, apoi a fost organizată prima misiune reală a porumbeilor: în 1977, în Șantierul Naval din Washington DC. Iar imaginile pe care le-au surprins păsările au fost de o calitate uimitoare: aparatele de aer condiționat puteau fi văzute cu ușurință pe clădiri, iar ferestrele de pe vechea fabrică de arme din zona șantierului puteau fi chiar numărate.

În paralel, rezoluția imaginilor puteau permite și observarea angajaților din zonă – se puteau analiza inclusiv hainele acestora. Încă nu au fost declasificate multe dintre imaginile surprinse de păsări în misiunile derulate, însă în fotografiile care au putut fi analizate au fost surprinse și locuințe din afara șantierului.

Iar asta venea în contextul în care, cu doi ani înainte de misiunea porumbeilor, o investigație a Arhivelor Naționale ale Securității arăta că CIA a încălcat legea prin „interceptări, supravegheri domestice și experimente umane”. Însă la scurt timp, în 1978, declasificările s-au încheiat. Iar dimensiunile programului la care au fost implicați porumbeii sunt necunoscute chiar și astăzi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mai mulți spioni CIA s-ar afla în misiune în Ucraina

Sindromul Havana. Simptome neurologice misterioase apar la diplomați și spioni americani din toată lumea

Spionii americani avertizează: China construiește arme spațiale și poate deveni o forță majoră

”Spionii” biblici au fost găsiţi într-un mozaic vechi de 1.500 de ani. Descoperirea contrazice o teorie veche despre evrei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase