Home » Istorie » Strămoșii porumbeilor sălbatici, găsiți pe insulele britanice și irlandeze

Strămoșii porumbeilor sălbatici, găsiți pe insulele britanice și irlandeze

Publicat: 06.07.2022

Testele ADN dezvăluie că strămoșii porumbeilor sălbatici și domestici, acum dispăruți în multe părți ale lumii, încă trăiesc pe insulele din Scoția și Irlanda.

Cercetătorii conduși de membri ai Departamentului de Biologie al Universității Oxford, din Marea Britanie, au descoperit colonii rare ale strămoșilor sălbatici ai porumbeilor domestici și sălbatici comuni.

Deja dispărut în Anglia și Țara Galilor, porumbelul Rock Dove (Columba livia) a fost găsit pe insulele scoțiene și irlandeze izolate, oferind perspective asupra modului în care a apărut porumbelul domestic.

Strămoșii porumbeilor sălbatici ar putea dispărea

Porumbeii „sălbatici” provin din păsările domestice scăpate din captivitate și pot fi văzuți în orașele din întreaga lume. Acești porumbei domestici sunt descendenți din porumbeii Rock Dove, care cuibăresc în peșteri marine și zone muntoase, scrie Eurek Alert.

În ciuda succesului avut de porumbeii sălbatici, populațiile de porumbel Rock Dove au scăzut în întreg arealul global, care cuprindea cândva zone vaste din Africa, Asia și Europa.

„Studiul declinului avut de strămoșii porumbeilor sălbatici, Rock Dove, a fost o provocare pentru cercetători din cauza încrucișării atât de extinse și a înlocuirii cu porumbei sălbatici”, au spus un student de la Universitatea din Oxford și autorul principal, Will Smith.

Ce se întâmplă cu porumbeii Rock Dove?

Porumbeii Rock Dove persistă acum doar în populații mici, pe care porumbeii sălbatici nu au reușit încă să le colonizeze. De fapt, din cauza încrucișării porumbeilor sălbatici și a porumbeilor Rock Dove și a hibrizilor lor rezultați, mulți ornitologi cred că nu a mai rămas niciun porumbel Rock Dove autentic.

Cu toate acestea, există potențiale colonii în anumite locuri, inclusiv în Europa, Insulele Feroe, părți din Marea Mediterană și părți din Scoția și Irlanda.

Cercetătorii au studiat populațiile de păsări despre care se crede că sunt porumbei Rock Dove din Scoția și Irlanda, analizându-le ADN-ul pentru a determina dacă păsările erau cu adevărat Rock Dove și pentru a estima cât de multă influență genetică au experimentat-o diferitele populații de Rock Dove de la porumbeii sălbatici.

Printr-o combinație de expediții și colaborare cu British Trust for Ornithology, echipa de cercetare a prins atât porumbei sălbatici, cât și presupusi porumbei Rock Dove în locuri precum North Uist (Uibhist a Tuath) din Hebridele Exterioare, Orkney și Cape Clear Island.

Echipa a luat mostre de pene de la păsări pentru analiza ADN-ului. Prin secvențierea ADN-ului porumbeilor, aceștia au putut să arate diferențele dintre porumbeii sălbatici și porumbeii Rock Dove și, de asemenea, să măsoare gradul de încrucișare dintre cele două forme ale speciei.

Strămoșii porumbeilor sălbatici s-au încrucișat cu aceștia din urmă

Rezultatele au confirmat faptul că porumbeii Rock Dove din Regatul Unit și Irlanda fac parte din descendența nedomesticită din care provin toți porumbeii sălbatici și domestici, cu diferite grade de încrucișare. Porumbeii Rock Dove din Orkney au experimentat încrucișări extinse cu porumbei sălbatici și riscă să se hibridizeze până la dispariția lor ca descendență distinctă.

În contrast, porumbeii Rock Dove din Hebridele exterioare rămân aproape lipsiți de influența porumbeilor sălbatici.

„Am identificat o descendență a porumbeilor sălbatici în majoritatea populațiilor scoțiene și irlandeze de porumbei Rock Dove pe care le-am eșantionat și au existat porumbei sălbatici în Europa de sute de ani. Prin urmare, a fost cu adevărat surprinzător să descoperim că porumbeii Rock Dove din Hebridele exterioare au prezentat semne neglijabile de hibridizare”, a explicat Will Smith.

Studiul ar putea ajuta și la conservarea altor specii

Cu toate acestea, porumbeii sălbatici au fost raportați pe aceste insule cu o frecvență tot mai mare, așa că s-ar putea ca distribuția porumbeilor Rock Dove din Marea Britanie să continue să se micșoreze.

Înregistrarea distribuției și a stării genetice a acestora va ajuta la monitorizarea populațiilor rămase de Rock Dove și va încuraja eforturile de a înțelege potențialele populații dispărute în alte părți.

În contextul mai larg al conservării, înțelegerea sporită a „extincției prin hibridizare” va ajuta eforturile de a preveni multe alte plante și animale, cum ar fi pisica sălbatică scoțiană, să sufere aceeași soartă ca porumbelul Rock Dove.

Studiul a fost publicat în iScience.

Vă recomandăm să citiți și:

Aplicația care identifică păsările după cântecul lor deschide noi căi pentru știința participativă

Apetitul pentru broaște al francezilor și belgienilor a adus mai multe specii în pragul extincției

Păsările colibri au cel mai colorat penaj dintre toate păsările cunoscute, arată un studiu

Veninul de șarpe ar putea salva vieți și vindeca răni. Ce au realizat oamenii de știință?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase