Home » Natură » Cel mai mare rechin alb din lume este Deep Blue, o femelă de peste 6 metri lungime

Cel mai mare rechin alb din lume este Deep Blue, o femelă de peste 6 metri lungime

Cel mai mare rechin alb din lume este Deep Blue, o femelă de peste 6 metri lungime
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.03.2023

Dacă ai văzut filmul „Fălci”, știi deja că puține animale provoacă teamă în psihicul uman la fel ca un mare rechin alb. Acești prădători epici și străvechi înoată în apele reci de coastă și sunt cei mai mari pești de pe planetă. Unul dintre aceștia este deosebit de masiv și se numește Deep Blue.

În ciuda mărimii lor, marii rechini albi (Carcharodon carcharias) nu merită tot acest PR negativ. Aceștia pot avea o lungime de 4,5 metri și o greutate de 2.267 de kilograme. extrem de bine adaptați pentru o viață de patrulare în oceane, marii rechini albi pot atinge viteze de aproximativ 24 de kilometri pe oră, potrivit IFL Science.

Focile, leii de mare, alți rechini și balenele Globicephalinae, toate sunt incluse în meniul unui mare rechin alb. Cei aproximativ 300 de dinți zimțați, dispuți în rânduri, ajută rechinul să sfâșie carnea dură de focă.

Cel mai mare rechin alb din lume

Cel mai mare rechin alb înregistrat în lume este o femelă care se numește Deep Blue. Aceasta măsoară peste șase metri lungime, iar oamenii de știință cred că ar putea avea deja 50 de ani. A apărut chiar și într-un episod din Săptămâna rechinilor în 2014. Despre Deep Blue se crede că a fost văzută prima dată în anii 1990, deși nu a fost înregistrată corespunzător.

Specimenul a fost și în largul coastei Guadalupe din Mexic de către Mauricio Hoyas Padilla. Abia după ce au fost publicate imagini cu ea pe Facebook a devenit celebră, după difuzarea episodului Shark Week.

https://youtu.be/BMsyssBXRsQ

Deep Blue are mai multe semne distinctive pe corp care îi ajută pe oamenii de știință să o recunoască. Se crede că aceasta se întoarce în aceeași zonă insulară pentru a se reproduce o dată la doi ani.

Rapoartele recente puține și rare despre Deep Blue

În 2019, biologul marin și activiștii pentru conservarea rechinilor de la Ocean Ramsey au afirmat că a înotat alături de Deep Blue, deși acest lucru nu a fost confirmat.

Rapoartele mai recente despre Deep Blue au fost puține și rare. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA estimează că durata de viață a unui mare rechin alb este de aproximativ 30 – 70 de ani, astfel încât există toate șansele ca Deep Blue să fie încă în viață.

Vă mai recomandăm și: 

Semnal de alarmă după ce oamenii de știință au secvențiat genomurile rechinilor în pericol de dispariție

Motivul pentru care marii rechini albi nu vor supraviețui niciodată în acvarii

Hârtie igienică toxică și chimicale eterne, găsite în corpurile balenelor ucigașe

Ce legătură au cumpărăturile online cu un „eveniment de mortalitate neobișnuit” în rândul balenelor?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase