Home » Natură » Hârtie igienică toxică și chimicale eterne, găsite în corpurile balenelor ucigașe

Hârtie igienică toxică și chimicale eterne, găsite în corpurile balenelor ucigașe

Publicat: 02.02.2023

O substanță chimică folosită în producția de hârtie igienică și „chimicale eterne” au fost găsite în corpurile balenelor ucigașe din B.C., Canada.

Cercetătorii de la Institute for the Ocean and Fisheries de la UBC, Ministerul Agriculturii și Alimentației din Columbia Britanică (B.C.) și Fisheries and Oceans Canada au analizat mostre de țesut de la șase balene ucigașe și șase balene Bigg eșuate de-a lungul coastei din 2006 până în 2018, potrivit unui studiu recent publicat în Environmental Science & Technology.

Ei au descoperit că poluanții chimici sunt prevalenți în corpurile balenelor ucigașe, iar o substanță chimică găsită adesea în hârtia igienică este una dintre cele mai răspândite în probele studiate, reprezentând 46% din totalul poluanților identificați.

Corpurile balenelor ucigașe conțin substanțe toxice create de om

Denumit 4-nonilfenol sau 4NP, compusul este listat ca substanță toxică în Canada și poate interacționa cu sistemul nervos și influența funcția cognitivă, spun autorii.

„Această cercetare este un semnal de alarmă. Balenele ucigașe sunt o populație pe cale de dispariție și s-ar putea ca contaminanții să contribuie la declinul populației lor. Abia așteptăm să protejăm această specie”, a spus coautorul dr. Juan José Alava, cercetător principal al unității de cercetare a poluării oceanelor de la Institute for the Oceans and Fisheries (IOF).

4NP este adesea folosit în prelucrarea celulozei și a hârtiei, precum și în prelucrarea săpunului, detergenților și textilelor. Compusul se poate scurge în ocean prin stațiile de epurare a apelor reziduale și scurgerile industriale, fiind mai departe ingerat de organisme mai mici și deplasându-se în sus în lanțul trofic pentru a ajunge la prădătorii de top, cum ar fi balenele ucigașe.

Este cunoscut ca un „contaminant de îngrijorare emergentă” sau CEC, adică poluanți găsiți în mediu care nu sunt bine studiați și, prin urmare, reglementați, scrie Eurek Alert.

„Se cunosc foarte puține lucruri despre prevalența și implicațiile asupra sănătății ale 4NP, deoarece a fost studiat la puține mamifere marine. Acest studiu este primul care a găsit 4NP în balenele ucigașe”, a spus Kiah Lee, de la UBC.

Chimicalele eterne

„Acest studiu este un alt exemplu de abordare care ține cont de sănătatea oamenilor, a animalelor și a mediului, folosind balenele ucigașe ca studiu de caz pentru a înțelege mai bine impactul potențial al acestor compuși, dar și al altora, asupra sănătății animalelor și ecosistemului”, a spus dr. Stephen Raverty, profesor adjunct la IOF și patolog veterinar la Ministerul Agriculturii și Alimentației din B.C.

Puțin peste jumătate dintre poluanții identificați de cercetători aparțin unui grup de compuși cunoscuți sub denumirea de „chimicale eterne”, deoarece rezistă mult timp în mediu. Acestea sunt utilizate la scară largă în materialele de ambalare a alimentelor, în țesăturile care resping petele și apa, în vase de gătit și în stingătoare.

Multe astfel de substanțe sunt enumerate drept noi poluanți organici persistenți (POP). Acestea sunt substanțe eliberate în mediu prin activități umane toxice și afectează sănătatea oamenilor și a animalelor. Multe POP sunt interzise în Canada.

Poluanții din corpurile balenelor ucigașe „călătoresc” de-a lungul lanțului trofic

Cel mai comun poluant din acest grup pe care l-au descoperit cercetătorii a fost acidul carboxilic fluorotelomer 7:3 sau FTCA 7:3. În prezent, nu există restricții privind producția și utilizarea FTCA 7:3, dar una dintre potențialele sale substanțe chimice de bază se află pe o listă de substanțe toxice propuse a fi recunoscute ca noi POP de către Agenția Europeană pentru Produse Chimice în temeiul unui acord internațional, Convenția de la Stockholm privind POP-urile.

„Acest compus nu a mai fost găsit în B.C. înainte și a fost găsit acum în corpurile balenelor ucigașe, care sunt prădători de top. Asta înseamnă că contaminanții își fac drum prin sistemul alimentar”, spune dr. Alava.

Cercetătorii au fost, de asemenea, primii care au analizat transferul de poluanți de la mamă la făt într-o pereche de balene ucigașe. Ei au descoperit că toți poluanții identificați au fost transferați în uter, iar 95% din 4NP a fost transferat de la mamă la făt.

Ce se poate face pentru a opri această formă de poluare?

Guvernele pot ajuta la protejarea acestor balene și a altor vieți marine prin oprirea producției de substanțe chimice de mare risc, inclusiv 4NP și POP emergente precum 7:3 FTCA, precum și prin identificarea și abordarea surselor potențiale de poluare marine în B.C. și Canada.

Nu doar balenele ucigașe sunt afectate, a spus dr. Alava. „Și noi (oamenii) suntem mamifere; și noi mâncăm somon din Pacific, așa că trebuie să ne gândim la modul în care acest lucru, precum și alte fructe de mare pe care le consumăm, ar putea afecta sănătatea noastră”, explică el.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum ne-ar putea ajuta balenele în lupta cu schimbările climatice?

Cercetătorii au descoperit o nouă subspecie de delfin în Oceanul Pacific

Renii din Svalbard prosperă de când au început să mănânce iarbă înghețată

Diversitatea păsărilor a crescut în pădurile arse grav din sudul munților Apalași

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase