Home » D:News » Silvio Berlusconi, fost prim-ministru al Italiei, a murit la 86 de ani

Silvio Berlusconi, fost prim-ministru al Italiei, a murit la 86 de ani

Publicat: 12.06.2023

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a murit la vârsta de 86 de ani. Magnatul a condus trei Guverne italiene între 1994 și 2011 și a fondat partidul Forza Italia.

Berlusconi suferea de ceva timp de leucemie.

A fost unul dintre cei mai excentrici politicieni ai Italiei, reușind să revină pe scena politică în 2017 în ciuda unei cariere marcate de scandaluri sexuale, nenumărate acuzații de corupție și o condamnare pentru fraudă fiscală, scrie The Guardian.

Născut la Milano în 1936 într-o familie din clasa de mijloc

Berlusconi a fost internat timp de șase săptămâni în primăvara a.c. la spitalul San Raffaele din Milano, primind tratament pentru o infecție pulmonară asociată cu leucemie mielomonocitară cronică, înainte să fie reinternat.

Născut la Milano în 1936 într-o familie din clasa de mijloc, Berlusconi și-a început cariera în afaceri cu dezvoltare imobiliară înainte să fondeze Mediaset, cea mai mare televiziune comercială a Italiei. De asemenea, Berlusconi a deținut clubul de fotbal AC Milan între 1986 și 2017.

Partidul Forza Italia a fost fondat în 1993. Un an mai târziu, Berlusconi era primul premier ales fără să dețină anterior o poziție guvernamentală, iar al doilea mandat, între 2001 și 2006, a fost cel mai lung deținut de un lider italian după cel de-Al Doilea Război Mondial. S-a întors la putere în 2008 și a fost forțat să demisioneze în 2011, în urma unei crize financiare acute.

Berlusconi a fost condamnat de fraudă fiscală în 2012

Berlusconi a fost condamnat de fraudă fiscală în 2012 și a primit o sentință de un an cu muncă în serviciul comunității la un cămin rezidențial din Milano. I-a fost interzis să mai candideze, însă interdicția a fost anulată chiar la timp pentru alegerile generale din 2018, atunci când Forza Italia a condus o coaliție cu Frații Italiei, însă nu a reușit să depășească pragul de 40%, necesar pentru guvernare.

În 2019, Berlusconi a câștigat un loc în Parlamentul European și în urma alegerilor din octombrie 2022 partidul său a revenit la putere în coaliția condusă de Giorgia Meloni. Berlusconi a fost de asemenea ales ca senator.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mihail Gorbaciov, liderul iubit de Occident, dar detestat de propria sa țară

Un joc politic și militar periculos: Generalul Averescu refuză să îndeplinească ordinele superiorilor

Asasinarea lui Franz Ferdinand și liderii politici de la București. „Eram sigur că războiul nu va izbucni”

George Washington: Generalul, președintele, omul politic, eroul

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase