Home » Istorie » Mihail Gorbaciov, liderul iubit de Occident, dar detestat de propria sa țară

Mihail Gorbaciov, liderul iubit de Occident, dar detestat de propria sa țară

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 31.08.2022

Până în ultima zi din viața sa, Mihail Gorbaciov a trăit într-o realitate duală, iubit și celebrat la Washington, Paris și Londra, însă detestat de mulți ruși care nu l-au iertat niciodată pentru turbulența declanșată de reformele sale.

Politica sa de „glasnost” a permis rușilor un nivel neașteptat de libertate, însă pentru mulți reforma sa va fi mereu amintită prin scăderea dramatică în standardele de viață care a urmat.

Alții, obsedați și astăzi de nostalgia sovietică, l-au considerat pe Gorbaciov drept distrugătorul imperiului și l-au învinuit pentru politicile care i-au încurajat pe naționaliștii ce au pledat pentru independență în republicile baltice ale Estoniei, Letoniei și Lituaniei, dar și în alte regiuni din fostul bloc sovietic.

Cel mai nepopular lider al Rusiei din ultimul secol

În cadrul unui sondaj efectuat în 2021, peste 70% dintre ruși au spus că țara lor s-a îndreptat într-o direcție greșită în timpul lui Gorbaciov, în timp ce anterior fusese numit cel mai nepopular lider al Rusiei din ultimul secol. Sondajul fusese efectuat la ordinul conducerii ruse.

Totuși, Gorbaciov a fost mereu conștient de critici. Deși a apărat dintotdeauna valorile democratice, Gorbaciov și-a dat seama că mulți din Rusia își doreau un alt tip de lider.

„Un țar trebuie să se comporte ca un țar. Iar eu nu știu cum să fac asta”, a spus cândva ultimul lider al URSS.

Mihail Gorbaciov, alături de Vladimir Putin. Sursa foto: Profimedia

Relația lui Mihail Gorbaciov cu Vladimir Putin a fost mereu complicată. În cadrul unui eseu publicat în revista Time în 2016, Gorbaciov a atacat decizia lui Putin de a candida pentru un al treilea mandat la președinție, numind politicile sale drept „un obstacol în calea progresului”.

„Cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”

La rândul său, Putin a spus că sfârșitul Uniunii Sovietice a fost „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”.

În seara zilei de 30 august, Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat că liderul rus regretă profund moartea lui Gorbaciov și că va trimite condoleanțe familiei în dimineața următoare.

Cu toate acestea, Gorbaciov va fi deplâns în rândul rușilor din cercuri tot mai liberale, mulți dintre aceștia fugind din țară de la începutul războiului din Ucraina.

„Gorbaciov este un politician monumental. Nu a existat niciodată o asemenea libertate în Rusia ca în anii 1980 și 1990. Acesta este meritul lui”, a transmis Mikhail Fishman, un jurnalist veteran rus.

Gorbaciov a pus bazele jurnalismului independent în Rusia

„Toți am devenit orfani. Însă nu toată lumea a înțeles asta deocamdată”, a spus Alexei Venediktov, prieten și fost șef al canalului radio Ekho Moskvy, care a fost forțat să iasă din emisie ca urmare a relatărilor despre războiul din Ucraina.

Gorbaciov s-a numărat printre cei care au pus bazele jurnalismului independent în Rusia, folosind o parte din banii primiți odată cu Premiul Nobel pentru Pace în 1993 pentru a ajuta la crearea cotidianului Novaya Gazeta, o publicație care avea să devină cel mai apreciat ziar independent al Rusiei, dezvăluind informații despre cele mai întunecate capitole ale țării. În urma invaziei din Ucraina, Novaya Gazeta a fost forțată să-și înceteze activitatea.

„Ne-a dat tuturor libertate, dar noi nu știm ce să facem cu ea”

Foarte puțini l-au cunoscut mai bine pe Gorbaciov decât biograful său, William Taubman, care în 2017 a scris că principala problemă a sa a fost că Rusia pur și simplu nu avea experiență reală cu libertatea pe care o primea.

Unul dintre ultimii care l-au vizitat pe Gorbaciov în spital, în data de 30 iunie, a fost economistul liberal Ruslan Grinberg, potrivit The Guardian.

„Ne-a dat tuturor libertate, dar noi nu știm ce să facem cu ea”, a spus Grinberg, după ce și-a vizitat vechiul prieten.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mihail Gorbaciov, fostul lider al URSS, a murit

Test de cultură generală. Cine a fost Mihail Gorbaciov?

Prietenia dintre Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan a dus la sfârşitul Războiului Rece

Ultima întâlnire dintre Ceauşescu şi Gorbaciov şi iritarea liderului sovietic faţă de omologul său român

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase