Home » D:News » Tensiuni între Rusia şi Iran din cauza unei declaraţii despre insulele disputate din Golful Persic

Tensiuni între Rusia şi Iran din cauza unei declaraţii despre insulele disputate din Golful Persic

Tensiuni între Rusia şi Iran din cauza unei declaraţii despre insulele disputate din Golful Persic
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.12.2023

Iranul l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei după ce Moscova şi ţările arabe au publicat la începutul acestei săptămâni o declaraţie comună prin care contestă pretenţiile Iranului privind insulele disputate din Golful Persic, a relatat presa de stat.

Agenţia de ştiri iraniană IRNA a declarat că diplomatul rus a fost convocat şi i s-a dat o notă pe care trebuie să o înmâneze Moscovei, în care Teheranul protestează faţă de declaraţia celui de-al şaselea Forum de cooperare arabo-rusă, emisă în Maroc, care a cerut o soluţie paşnică pentru rezolvarea conflictului dintre Iran şi Emiratele Arabe Unite cu privire la insulele disputate din Golful Persic, informează AP.

Anterior, sâmbătă, ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, i-a spus lui Serghei Lavrov la telefon că „respectarea suveranităţii şi integrităţii ţărilor se numără printre principiile de bază în legăturile dintre naţiuni”, a precizat IRNA.

A doua oară în acest an când Iranul a chemat un emisar rus

Aceasta a fost a doua oară în acest an când Iranul a chemat un emisar rus în semn de protest faţă de comentariile privind insulele disputate. Teheranul l-a convocat pe ambasadorul rus în iulie din cauza unei declaraţii similare.

Astfel de dispute diplomatice sunt un eveniment rar întâlnit între cele două ţări, care şi-au aprofundat legăturile de când Putin a invadat Ucraina, Iranul furnizând Rusiei drone care au fost folosite cu efecte devastatoare.

De asemenea, ambele ţări sunt susţinătoare puternice ale preşedintelui Bashar Assad în războiul din Siria.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase