Home » D:News » O brutărie din Turcia face pâine după o rețetă veche de 5.000 de ani

O brutărie din Turcia face pâine după o rețetă veche de 5.000 de ani

O brutărie din Turcia face pâine după o rețetă veche de 5.000 de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.05.2025

O brutărie din Turcia a început să producă pâine după o rețetă veche de 5.000 de ani. Ideea a apărut după descoperirea resturilor unei pâini pe un șantier arheologic. Este cea mai veche pâine dospită și coaptă descoperită în timpul unei săpături, au stabilit cercetătorii.

O pâine veche de 5.000 de ani a fost descoperită anul trecut de arheologii din Turcia.

„Aceasta este cea mai veche pâine dospită și coaptă descoperită în timpul unei săpături, care și-a păstrat în mare măsură forma. Pâinea este o descoperire rară în timpul unei săpături. De obicei, găsim doar firimituri. Dar aici a putut fi conservată pentru că fusese arsă și îngropată”, a declarat, pentru AFP, Murat Türkteki, arheologul șef al șantierului de la Küllüoba, aflat la 35 km de orașul Eskisehir în centrul Turciei.

O pâine veche de 5.000 de ani, descoperită de arheologii din Turcia

Rotundă și plată ca o clătită, cu diametrul de 12 cm, pâinea Küllüoba a fost descoperită în septembrie 2024. A fost arsă și îngropată sub pragul unei locuințe construite în epoca bronzului, în jurul anului 3.300 î.Hr. O bucată fusese smulsă înainte ca pâinea să fie arsă și apoi îngropată în timpul construcției locuinței.

„Ne duce cu gândul la un ritual al abundenței”, a explicat Türkteki.

Analizele au arătat că pâinea a fost făcută cu făină dintr-un grâu rezistent la secetă. Acest lucru a atras atenția producătorilor actuali deoarece regiunea se confruntă cu secetă prelungită.

Pâinea carbonizată este expusă la Muzeul Arheologic din Eskisehir începând de săptămâna trecută. Primarul localității i-a întrebat pe specialiști dacă pot reproduce rețeta pâinii antice. Pentru a se apropia cât mai mult de rețeta originală, experții primăriei au decis să folosească grâu Kavilca, bulgur și linte.

O pâine bogată și sățioasă

Într-o brutărie municipală care oferă pâine la prețuri mici, angajații modelează manual 300 de pâini de Küllüoba pe zi, de o săptămână încoace.

„Combinația de făină de grâu, linte și bulgur are ca rezultat o pâine bogată și sățioasă, cu conținut scăzut de gluten și fără conservanți”, a explicat Serap Güler, managerul Halk Ekmek din Eskisehir, potrivit Le Figaro.

Primele pâini Küllüoba, vândute sub formă de lipii de 300 de grame pentru 50 de lire turcești (aproximativ 1,12 euro), s-au epuizat în câteva ore.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal