Băuturile precum apa, sucurile, berea și vinul vândute în recipiente de sticlă conțin mai multe microplastice decât cele vândute în plastic, potrivit unui studiu surprinzător publicat de Agenția Franceză pentru Siguranța Alimentară (ANSES).
Cercetătorii au detectat aceste particule minuscule, în mare parte invizibile, în întreaga lume – în aerul pe care îl respirăm, în mâncarea pe care o consumăm și chiar în corpul uman.
Deși nu există încă dovezi directe că această abundență de plastic afectează sănătatea umană, un domeniu de cercetare aflat în plină dezvoltare încearcă să măsoare amploarea fenomenului.
Guillaume Duflos, director de cercetare în cadrul ANSES, a declarat pentru AFP că echipa a dorit să „analizeze cantitatea de microplastice din diferite tipuri de băuturi vândute în Franța și să examineze impactul recipientelor asupra conținutului”.
Cercetătorii au găsit o medie de aproximativ 100 de particule de microplastic pe litru în sticlele de sticlă care conțineau băuturi carbogazoase, limonadă, ceai rece și bere. Această valoare a fost de 5 până la 50 de ori mai mare decât nivelurile detectate în sticlele de plastic sau doze de metal, scrie ScienceAlert.
„Ne așteptam la rezultatul opus”, a declarat Iseline Chaib, doctorandă care a condus cercetarea.
„Apoi am observat că particulele extrase din mostre aveau aceeași formă, culoare și compoziție polimerică – adică același tip de plastic – ca vopseaua de pe exteriorul capacelor care sigilează sticlele de sticlă”, a explicat ea.
Vopseaua de pe capace avea de asemenea zgârieturi microscopice, invizibile cu ochiul liber, cel mai probabil cauzate de frecarea dintre capace în timpul depozitării, a precizat agenția într-un comunicat.
Acest lucru ar putea duce la eliberarea de particule pe suprafața capacelor, se mai arată în comunicat.
În cazul apei – plate sau carbogazoase – nivelul de microplastice a fost relativ scăzut, variind de la 4,5 particule pe litru în sticlele de sticlă până la 1,6 particule în cele de plastic.
Vinul a conținut, de asemenea, puține microplastice – chiar și în cazul sticlelor de sticlă cu capace. Duflos a declarat că această discrepanță „rămâne de explicat”.
Băuturile carbogazoase: aprox. 30 de particule/litru, limonada cu aprox. 40 particule/litru și berea: aprox. 60 particule/litru.
Pentru că nu există un nivel de referință stabilit pentru o cantitate toxică de microplastice, ANSES a afirmat că nu se poate spune clar dacă aceste valori reprezintă un risc pentru sănătate.
Totuși, producătorii de băuturi ar putea reduce ușor cantitatea de microplastice provenite de la capacele sticlelor, a mai spus agenția.
Agenția a testat o metodă de curățare care presupune suflarea capacelor cu aer, apoi clătirea lor cu apă și alcool, ceea ce a dus la o reducere a contaminării cu 60%.
Microplasticele din ambalajele alimentare, pericol pentru intestin
Microplasticele din creier ar putea cauza probleme de sănătate mintală
Medicii ar fi găsit un mod de a scoate microplasticele din corp
Pungile de perfuzii ar pompa microplastice direct în fluxul sanguin, sugerează oamenii de știință