Microplasticele sunt peste tot, iar impactul lor potențial asupra sănătății umane atrage din ce în ce mai multă atenție. Prin urmare, vestea că un nou studiu sugerează că pungile de perfuzii ar putea pompa microplastice direct în fluxul sanguin nu este deloc îmbucurătoare.
Oriunde ne uităm, găsim microplastice. Relația omenirii cu acest material, care durează de zeci de ani, și-a lăsat o amprentă adâncă asupra planetei. De la oceane și lacuri până la apa pe care o bem și alimentele pe care le consumăm, suntem expuși constant la aceste particule. Urme de micro- și nanoplastice au fost deja identificate în mai multe organe umane, iar oamenii de știință abia încep să înțeleagă posibilele lor efecte asupra sănătății.
Iar acum există un nou motiv de îngrijorare. Putem filtra apa pe care o bem și încerca să reducem utilizarea plasticului, dar cea mai recentă sursă identificată de microplastice este mult mai greu de evitat, mai ales dacă avem nevoie de tratament medical: pungile de perfuzii.
Încă din anii 1970, cercetările au sugerat că pungile de soluții intravenoase (IV) ar putea conține particule solide, dar nu s-au făcut prea multe investigații ulterioare pentru a determina natura acestora. Echipa din spatele noului studiu a bănuit că ar putea fi vorba de microplastice și că administrarea unei perfuzii ar putea introduce aceste particule direct în sânge.
Pentru a verifica ipoteza, cercetătorii au analizat două mărci diferite de soluție salină utilizată frecvent în tratamente medicale pentru rehidratare. Au golit pungile în recipiente sterile, apoi au filtrat lichidul pentru a separa particulele microscopice. Acestea au fost numărate și analizate pentru a determina compoziția lor.
Rezultatele au arătat că ambele mărci de soluție salină conțineau particule minuscule de polipropilenă, un fapt deloc surprinzător având în vedere că pungile în sine sunt fabricate din acest material. Acest lucru sugerează că, în timp, materialul se poate desprinde de pe suprafața pungii și ajunge în lichid. Cercetătorii cred că expunerea la lumină UV și căldură poate accelera acest proces, așa că recomandă ca pungile IV să fie depozitate cu atenție pentru a minimiza această contaminare.
Estimările echipei arată că fiecare perfuzie ar putea introduce aproximativ 7.500 de particule de microplastic în fluxul sanguin al pacientului. Pentru tratamente care necesită perfuzii multiple, acumularea acestor particule ar putea deveni semnificativă, notează IFL Science.
Este important de menționat că, deocamdată, nu există un consens științific clar privind efectele microplasticelor asupra sănătății umane. Nu au fost realizate studii clinice directe care să analizeze acest impact, tot ce știm este că urme de microplastice se regăsesc în multe țesuturi ale corpului.
Îngrijorarea cercetătorilor este că perfuziile oferă o cale directă pentru ca microplasticele să pătrundă în sânge, facilitându-le accesul către alte zone ale corpului. Dacă se va dovedi că aceste particule sunt dăunătoare, această expunere ar putea avea consecințe grave. O posibilă soluție sugerată de echipă ar fi introducerea unui filtru suplimentar înainte ca lichidul să-i fie administrat pacientului.
„Rezultatele noastre evidențiază un aspect al poluării cu plastic care afectează în mod direct oamenii, deoarece microplasticele sunt injectate în fluxul sanguin. Această cale de expunere a fost identificată cu ani înainte de celebrul raport privind efectele poluării cu plastic asupra vieții marine, dar a primit mult mai puțină atenție”, scriu autorii studiului.
Atenția acordată microplasticelor este acum mai mare ca niciodată, însă, așa cum avertizează mai mulți experți, mai avem un drum lung de parcurs înainte de a înțelege cu adevărat dacă și cum ne afectează sănătatea.
Studiul a fost publicat în revista Environment & Health.
Visatul cu ochii deschiși poate fi chiar benefic, arată noi cercetări
Cât de adevărat este că geniile sunt mai dezordonate?
Oamenii de știință au creat un spray nazal pentru tratarea leziunilor cerebrale traumatice
Cercetările sugerează că există patru categorii de îndrăgostiți