Home » Cultură » De ce se închinau grecii antici la statui-gigant cu falusuri

De ce se închinau grecii antici la statui-gigant cu falusuri

Publicat: 22.02.2015
La estul Greciei continentale se află insula Delos, considerată de elenii din antichitate un tărâm sfânt. Delos era al doilea loc sacru al grecilor, după Delphi. Nimeni nu avea voie să moară şi nicio femeie nu avea voie să nască pe mica insulă înconjurată de Egee. Mulţi dintre turiştii care ajung pe Delos pentru a vizita numeroasele temple ridicate în Antichitate în onoarea olimpienilor rămân uimiţi de sanctuarul închinat zeului Dionis. Motivul - statuile-gigant în formă de falusuri de câţiva metri înălţime pe care le găsesc aici.

Dionis era pentru elenii din Antichitate zeul vinului, al extazului şi al fertilităţii. În alte culturi el era cunoscut sub numele de Bachus. Imaginea sa, diferită de a altor olimpieni, uşor efeminată, senzuală, chiar androgină, este asociată de cele mai multe ori cu toiagul ornat cu frunze de viţă-de-vie şi cu animale exotice de care se crede că ar fi fost înconjurat, precum tigrii sau leii, dar şi cu falusul.

Grecii îl sărbătoreau prin procesiuni impresionante în care erau purtate falusuri gigant, simbol al fertilităţii pe Pământ. În cinstea lui, ei au construit, pe insula sacră Delos, un sanctuar. Acesta cupridea o statuie a zeului care „s-a născut de două ori”, flancată de două piedestaluri pe care tronau falusuri, drept simbol al olimpianului.

Sursă: YouTube

Delos era considerat un tărâm sacru pentru grecii din Antichitate pentru că ei considerau insula ca fiind locul naşterii zeiţei pădurii, fertilităţii şi virginităţii Artemis şi a fratelui ei geamăn Apollo – zeul luminii şi al artelor. Legenda spune că Hera, soţia atotputernicului Zeus, a fost înebunită de gelozie atunci când a aflat că Leto a rămas însărcinată cu soţul ei şi a vrut să o exileze de pe faţa Pământului. Lui Poseidon, zeu al apelor, i s-a făcut însă milă de ea şi a adus-o să nască pe mica insulă înconjurată de Egee.

Sursă: Atlas Obscura

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase