Home » Cultura » Michael Douglas denunţă antisemitismul într-o scrisoare publică

Michael Douglas denunţă antisemitismul într-o scrisoare publică

03.17.2015
Michael Douglas denunţă antisemitismul într-o scrisoare publică
Actorul american Michael Douglas a denunţat într-o scrisoare publică antisemitismul căruia i-a căzut victimă fiul său Dylan, în vârstă de 14 ani, în timpul unei vacanţe petrecute în 2014 în Europa, informează non-stop-people.com.

Incidentul a avut loc anul trecut, când Michael Douglas, soţia sa, actriţa Catherine Zeta-Jones, şi cei doi copii ai lor – Dylan, în vârstă de 14 ani, şi Carys, în vârstă de 11 ani – şi-au petrecut vacanţa de vară în sudul Europei. Fiul adolescent al starului hollywoodian s-a confruntat în acel moment pentru prima dată cu antisemitismul, spune celebrul său tată, într-o scrisoare deschisă, publicată în cotidianul LA Times.

„Dylan a plecat să înoate în piscină. La puţin timp după aceea s-a întors alergând în camera lui, complet bulversat. Un bărbat de la piscină începuse să strige foarte tare către el şi să îl insulte”, spune Michael Douglas.

„Primea mea reacţie, un gest reflex, a constat într-o întrebare: «Ai făcut ceva rău?». «Nu», mi-a răspuns Dylan, cu ochii în lacrimi. L-am privit cu atenţie. Şi apoi, am înţeles cu durere ceea ce putuse să îi cauzeze acelui bărbat un acces de violenţă: Dylan purta steaua lui David”, a adăugat starul hollywoodian.

„După ce l-am calmat, le-am rugat pe persoanele de lângă piscină să mi-l arate pe bărbatul care îl insultase. Am stat de vorbă cu el. Nu a fost o discuţie plăcută. După aceea, m-am întors lângă fiul meu şi i-am zis: «Dylan, tocmai ai aflat ce înseamnă antisemitismul»”, a relatat actorul american.

În urma discuţiei cu acel bărbat, starul hollywoodian a ajuns la concluzia că fiul său fusese insultat pentru simplul fapt că era evreu.

În aceeaşi scrisoare deschisă, Michael Douglas spune că, la fel ca şi copiii lui, el a crescut cu un tată evreu şi cu o mamă care nu era evreică. Actorul a devenit interesat de iudaism în urmă cu câţiva ani, atunci când fiul său Dylan „a dezvoltat o legătură profundă” cu această religie. Michael Douglas a relatat şi prima sa „întâlnire” cu antisemitismul, în liceu, în momentul în care unul dintre colegii lui a început să rostească fraze şi cuvinte deplasate după ce s-a întâlnit pe holurile şcolii cu un elev evreu.

„Deşi în epocă nu ştiam prea bine ce înseamnă să fii evreu, am luat apărarea evreilor, cu pasiune. Acum, o jumătate de secol mai târziu, trebuie să îmi apăr fiul. Antisemitismul este ca o boală care doarme şi care poate să izbucnească dintr-odată declanşând următoarea criză politică”, a adăugat actorul american, ajuns între timp la vârsta de 70 de ani.

Michael Douglas şi Catherine Zeta-Jones, în vârstă de 45 de ani, s-au căsătorit în anul 2000.

Cei doi actori s-au despărţit în 2013, după 13 ani de căsnicie, însă, potrivit presei americane, s-au împăcat la începutul anului 2014 şi au decis să acorde căsătoriei lor o a doua şansă.

Înainte de despărţirea lor din august 2013, ambele vedete au trecut prin perioade dificile. Michael Douglas a urmat un tratament agresiv împotriva unui „cancer la gât”, iar Catherine Zeta-Jones s-a internat într-o clinică specializată în tratarea persoanelor diagnosticate cu tulburare bipolară. Michael Douglas a declarat ulterior că a minţit în legătură cu diagnosticul de cancer la gât, actorul american urmând de fapt un tratament împotriva cancerului la limbă.

Catherine Zeta-Jones şi Michael Douglas au împreună doi copii, Dylan Michael, născut pe 8 august 2000, şi Carys Zeta, născută pe 20 aprilie 2003.

Sursă: Mediafax