Home » Cultură » Murud-Janjira, fortăreaţa indiană pe care portughezii şi britanicii nu au reuşit să o cucerească – FOTO

Murud-Janjira, fortăreaţa indiană pe care portughezii şi britanicii nu au reuşit să o cucerească – FOTO

Publicat: 14.05.2016
Cetatea a fost construită în urmă cu peste 500 de ani.
Fotăreaţa Murud-Janjira este situată pe o insulă stâncoasă din Marea Arabiei, la 165 de kilometri sud de Mumbai. Folosită, într-o primă fază, de membrii populaţiei siddi, cetatea a fost considerată, începând cu secolul al 17-lea, unul dintre cele mai puternice forturi marine din India. Fortul era renumit pentru cele trei tunuri gigantice, cu o greutate de peste 22 de tone fiecare. 
 

Galerie foto

vezi galeria
7 foto
 
Cuvântul ,,Janjira” este derivat din substantivul din limba arabă ,,Jazeera”, însemnând ,,insulă”. ,,Murud” este echivalentul în limba marathi pentru ,,siddi”, un grup etnic originar din Abisinia (vechiul Imperiu Etiopian), stat care cuprindea Eritrea şi jumătatea de nord a Etiopiei de astăzi. Prin urmare,  ,,Murud-Janjira” s-ar putea traduce ,,Insula poporului siddi”.
 
 
Foto:myodysseys.com
 
Fortul nu a fost construit de siddi, ci de căpetenia maratha, Rajaram Patil, în secolul al XV-lea, însă la o scară mult mai mică. La acea vreme, cetatea era cunoscută sub numele de ,,Medhekot”, fiind concepută pentru a proteja poporul marathi de piraţi şi hoţi. Fortăreaţa a fost capturată ulterior de generalul Nizam Shah, iar mai târziu a fost întărită de Malik Ambar, un regent de origine siddi, care ocupase, la un moment dat, tronul regilor din Ahmednagar. Din acel moment, populaţia siddi îşi câştigă autonomia şi ocupă definitiv Murud-Janjira. 
 
 
Foto:myodysseys.com
 
De-a lungul istoriei, atât portughezii, cât şi britanicii şi războinicii maratha au încercat să îi supună pe siddi, însă nu au avut sorţi de izbândă. Până şi marele lider maratha, Chhatrapati Shivaji, a încercat, fără succes, să cucerească zidurile înalte de 12 metri ale cetăţii de pe insulă. 
 
 
Foto:myodysseys.com
 
Murud-Janjira se află acum în ruine, însă, în trecut, cetatea dispunea de toate facilităţile necesare locuirii şi apărării: de la palate şi cazărmi ale ofiţerilor, până la moschei şi rezervoare cu apă potabilă. Atât zidurile fortificaţiei, cât şi bastioanele s-au păstrat intacte. 
 
 
 
                                              ”Veneţia Japoniei”, destinaţia ascunsă de ochii turiştilor
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase