Home » Cultură » ”Speranţa pentru Pace”, monumentul unic în lume cu o poveste fascinantă- GALERIE FOTO

”Speranţa pentru Pace”, monumentul unic în lume cu o poveste fascinantă- GALERIE FOTO

Publicat: 05.06.2016
Muzeul Militar libanez dedicat conservării antichităţilor militare se află în Yarzeh, un sat la sud-est de Beirut.

Aproape de intrarea pe teritoruiul Ministerului Apărării Naţionale din Liban, se află un turn din tancuri reale, piese de artilerie, mortare şi vehicule blindate, intercalat între straturi groase de beton.

Monumentul impunător de 5.000 de tone seamănă cu o cochilie ce se ridică la 30 de metri şi conţine mai mult de 78 de vehicule militare. Acest monument a fost proiectat de artistul american de origine franceză Armand Fernandez, în 1995, şi este intitulat „Speranţa pentru Pace”.  Construcţia este o reflectare remarcabilă a imaginii unui oraş care a fost mult timp redus la viziunea unor clădiri şi ruine.

Galerie foto

vezi galeria
8 foto

Ideea aceastei sculpturi a fost în mintea lui Armand Fernandez o lungă perioadă de timp. Potrivit The Independent, el a oferit iniţial monumentul lui blindat oraşului Strasbourg, în timpul festivităţilor Zilei Z, la începutul anilor 1970,. NY Times spune că Armand Fernandez chiar a încercat să-l reproducă în Statele Unite ale Americii, dar costa prea mult. Atunci când Franţa a refuzat, Fernandez a oferit lucrarea sa israelienilor, în 1983, un an după ce Israelul a invadat Libanul, care a dus la moartea a 17.500 de civili. Dar oferta a fost iarăşi refuzată. Monumentul a fost acceptat de către Liban, care apoi a decis să-l dezvăluie la 50 de ani de la naşterea armatei libaneze.

Sursa foto: panoramio

După încheierea celor 15 ani de război civil libanez, în 1990, ţara a avut un surplus de tehnică militară, care a fost adunată pentru piramida de beton a lui Fernandez. Fiecare tanc şi armă de artilerie mobilă a fost sudată printr-o structura interioară, iar între ele sunt nişte saci de nisip şi beton. Vehiculele blindate ruginite au fost apoi vopsite cu vopsea de camuflaj proaspătă.

Sursa foto: panoramio

„Această sculptură exprimă o speranţă pentru pace. Lucrarea simbolizează sfârşitul războiului civil din Liban în anii 1975-1990. Prin încorporarea tancurilor şi altor vehicule militare în beton am sugerat intenţia de a eradica utilizarea lor iniţială şi le face pentru totdeauna mute. Este, de asemenea, un avertisment pentru cei care încă mai doresc război. Văzând armele încorporate în beton, inamicii vor tinde să se gândească de două ori pentru că Libanul a suferit mult, iar acum a venit timpul să fie prieteni din nou”, a declarat Arman în faţa mulţimii, la ceremonia de dezvelire a monumentului.

Cele mai multe dintre operele anterioare a lui Armand Fernandez sunt caracterizate prin acumularea şi asamblarea obiectelor. Înainte ca Fernandez să construiască „Speranţa pentru Pace”, el a construit un monument asemănător cu maşini numit „Parcarea de lungă durată” şi este situat la Château de Montcel în Jouy-en-Josas, Franţa.

Sursa foto: pascalvitry

Acest monument are 20 de metri înălţime, iar sculptura este formată din aproape 60 de maşini, majoritatea franceze, aşezate una peste alta, fixate în 18 tone de beton. Acesta a fost creat în 1982.

Sursa: Amusing Planet

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase