Home » Cultură » GALERIE FOTO. Un gălăţean şi măştile sale ciudate au atras toate privirile la Carnavalul de la Veneţia

GALERIE FOTO. Un gălăţean şi măştile sale ciudate au atras toate privirile la Carnavalul de la Veneţia

GALERIE FOTO. Un gălăţean şi măştile sale ciudate au atras toate privirile la Carnavalul de la Veneţia
Publicat: 20.02.2018
Unul dintre cei mai importanţi creatori de măşti populare din România, Paul Buţa, a ”colorat” şi în acest an Carnavalul de la Veneţia. Măştile şi costumele făcute de Paul Buţa atrag atenţia deoarece înfăţişează personaje comice sau groteşti şi dau senzaţia că sunt vii.

Anul acesta, Paul Buţa a ajuns la a cincea participare la Carnavalul de la Veneţia în calitate de invitat al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Italia. La ediţia desfăşurată în perioada 27 ianuarie-13 februarie, au participat sute de măşti, iar gălăţeanul Buţa a reuşit din nou să atragă atenţia prin creaţiile sale total diferite de cele ale gazdelor, scrie Mediafax.

”Într-un carnaval cu un anumit tip de măşti, măşti veneţiene, apare un nebun dintr-o altă zonă, cu altfel de mască.Toţi cei care treceau pe lângă locul unde erau expuse măştile mele aveau reacţii diferite, unii se bucurau şi admirau, alţii erau şocaţi de faptul că nu erau măşti veneţiene. La final, toţi erau încântaţi de masca populară românească, care este foarte expresivă. Practic, oamenii se luminau la faţa”, a povestit, pentru MEDIAFAX, artistul Paul Buţa.

Paul Buţa spune că îi place interesul oamenilor pentru măştile lui şi că s-a bucurat atunci când numeroşi români stabiliţi în Italia au venit la expoziţia din apropierea Pieţei San Marco. De asemenea, Buţa a fost impresionat de faptul că participanţii la o nuntă veneţiană au folosit măştile făcute în România.

Galerie foto

vezi galeria
6 foto

”La una dintre participări la carnaval cineva mi-a propus să-mi cumpere măştile, nu am putut să i le dau pe toate, i-am vândut doar şase. Mai târziu, am ieşit la plimbare şi în gondole am văzut un alai de nuntă care folosea măştile mele. Am fost impresionat. Şi la fel de impresionat am fost de numeroşii români care nu se ruşinau să vină la măştile mele şi să spună că sunt români. Chiar am râs când o femeie îşi striga soţul ”, a povestit Paul Buţa.

La Veneţia, gălăţeanul Paul Buţa a ajuns şi în atenţia criticilor de artă italieni care au dorit să afle ce reprezintă şi cum sunt construite măştile ciudate.

”M-am bucurat foarte mult că un critic de artă mi-a zis că măştile veneţiene acoperă personaje şi că măştile mele creează personaje. Criticul are dreptate, măştile făcute de mine sunt vii, sunt personaje din teatrul românesc tradiţional”, a explicat artistul gălăţean.

Măştile lui Paul Buţa sunt inspirate din personaje tradiţionale, vesele sau triste, dar şi din animale, fiinţe fantastice şi diverse simboluri, superstiţii şi ritualuri ancestrale. Acestea sunt construite din lână, blană, legume uscate şi materiale textile. Artistul spune că pentru realizarea măştilor nu a investit foarte mulţi bani şi că din această activitate nu se poate face o afacere. Pentru realizarea unei măşti, Paul Buţa lucrează câteva ore, câteva zile sau chiar câteva săptămâni, dacă nu găseşte materiale şi inspiraţie.

Paul Buţa a realizat aproximativ 1.500 de măşti în atelierul ”Vatra cu dor” din localitatea gălăţeană Şiviţa. Acestea sunt admirate de vizitatorii atelierului dar, frecvent, măştile participă la expoziţii organizate în oraşe din toate colţurile lumii.

Pe lângă pasiunea care l-a transformat în unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de măşti din România, Paul Buţa este etnolog şi documentarist la Centrul Cultural Dunărea de Jos şi actor şi regizor la Teatrul Muzical ”Nae Leonard” din Galaţi.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase